Τρίτη, 27 Μαρτίου 2012

Xταποδόσουπα Αγιορειτικη.

Xταποδόσουπα
Υλικά (για 8 άτομα)
2 με 3 μικρά χταπόδια
1 ματσάκι κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
3 πατάτες κομμένες σε μικρούς κύβους
3 καρότα καθαρισμένα σε κύβους
1 ματσάκι άνηθος
1 ματσάκι μαϊντανός
1 ματσάκι σέλινο (όλα τα μυρωδικά ψιλοκομμένα)
250 γρ. μανέστρα ψιλή
1 κιλό ντομάτες ώριμες περασμένες στο μπλέντερ
3 κ.σ. πελτές αραιωμένος
Κόκκινο πιπέρι, μαυροπίπερο, κύμινο και αλάτι (αν χρειασθεί)
Ξίδι
200 γρ. λάδι
Χυμός από 3 λεμόνια

Εκτέλεση

Zεματάμε τα χταπόδια, τα κόβουμε σε μικρούς κύβους και κρατάμε το ζουμί τους. Pίχνουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα δύο λίτρα νερό, τις πατάτες, τα καρότα, τα κρεμμυδάκια και το σέλινο, μαζί και το λάδι, για να βράσουν επί 20 λεπτά. Κατόπιν βάζουμε τη μανέστρα και το κομμένο χταπόδι και, μόλις πάρουν μια βράση, προσθέτουμε το χταποδόζουμο και τις αλεσμένες ντομάτες και συνεχίζουμε τη βράση επί 10 έως 15 λεπτά. Pίχνουμε κατόπιν τον πελτέ, τον άνηθο, το μαϊντανό, το ξίδι και τα μπαχαρικά­ και δοκιμάζουμε αν χρειάζεται αλάτι (το χταποδόζουμο συνήθως είναι αλμυρό). Συνεχίζουμε τη βράση, αφού ανακατέψουμε καλά, για άλλα 10 λεπτά, κατεβάζουμε τη χταποδόσουπα και αμέσως ρίχνουμε το χυμό του λεμονιού. Eίναι πεντανόστιμη και μοσχοβολάει θάλασσα και λαχανόκηπο.

Η συνταγή προέρχεται από το βιβλίο του πατέρα Επιφάνειου «Μαγειρική του Άγιου Όρους»