Πέμπτη 22 Μαρτίου 2012

Επιστολή 33 βουλευτών στον Παπαδήμο για τις γερμανικές αποζημιώσεις

Το αίτημα για την παρουσία του πρωθυπουργού και των πολιτικών αρχηγών αφορά τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων και κατετέθη από 33 βουλευτές όλων των παρατάξεων, μετά από πρόταση του ανεξάρτητου βουλευτή, Παναγιώτη Κουρουμπλή.
Επιστολή 33 βουλευτών στον Παπαδήμο για τις γερμανικές αποζημιώσεις

Όπως αναφέρουν σε επιστολή τους οι 33 βουλευτές, «είναι χρήσιμο, κρίσιμο και αναγκαίο «να αποκτήσει την απαραίτητη πολιτική βαρύτητα η συζήτηση με θέμα την εθνική εκκρεμότητα των αποζημιώσεων της Γερμανίας προς την Ελλάδα», που αφορούν το αναγκαστικό δάνειο, τις επανορθώσεις, τις αποζημιώσεις και τους αρχαιολογικούς χώρους.

Σύμφωνα με τους βουλευτές, η παρουσία του πρωθυπουργού και των αρχηγών των κομμάτων θα προσδώσει στη κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Οικονομικών Υποθέσεων και Άμυνας και Εξωτερικών τη μέγιστη δυνατή πολιτική σημασία και αξία.

Μάλιστα, οι βουλευτές επισημαίνουν ότι Ελλάδα και Γερμανία δεν έχουν υπογράψει Συνθήκη Ειρήνης, αλλά συνθήκη μη πολέμου, γεγονός που καταδεικνύει ότι και η γερμανική πλευρά αναγνωρίζει την εκκρεμότητα, που συνιστά ένα αίτημα πανεθνικό, ενωτικό για τους Έλληνες, η λύση του οποίου «θα συμβάλλει στην πλήρη ψυχική αποκατάσταση των σχέσεων των δύο λαών».

«Όλοι γνωρίζουμε ότι ουδέποτε το ζήτημα αυτό ετέθη στο τραπέζι των διπλωματικών διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο χωρών (με εξαίρεση τη ρηματική διακοίνωση που επέδωσε, κατόπιν εντολής του τότε πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου, στις 14 Νοεμβρίου του 1995 ο Έλληνας πρέσβης στη Γερμανία κ. Ι Μπουρλογιάννης προς τον υφυπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας κ. Χάρτμαν).

Όλοι γνωρίζουμε τις διαμαρτυρίες της γερμανικής κυβέρνησης μετά τη συνένωση των δύο Γερμανιών εναντίον της Ρωσίας προκειμένου να επιστραφούν οι γερμανικοί θησαυροί που είχαν κλαπεί από τη χώρα κατά τη διάρκεια του Β' παγκοσμίου πολέμου. Οι γερμανικές διαμαρτυρίες συνιστούν ένα επιπλέον επιχείρημα στη διαπραγματευτική μας φαρέτρα σήμερα που, έπειτα από δεκαετίες σιωπής, το ελληνικό κοινοβούλιο συζητά για πρώτη φορά με οργανωμένο τρόπο αυτό το μείζον εθνικό θέμα», τονίζουν οι βουλευτές.

Την επιστολή υπέγραψαν οι: Παναγιώτης Κουρουμπλής, Αγάτσα Αριάδνη, Αμμανατίδου-Πασχαλίδου Ευαγγελία, Αμοιρίδης Ιωάννης, Βούρος Γιάννης, Γαληνός Σπυρίδων, Δαβάκης Αθανάσιος, Δαμιανάκης Ευτύχιος, Διώτη Ηρώ, Δρίτσας Θεόδωρος, Θεοδωρίδης Ηλίας, Καϊλή Εύα-Ευδοξία, Καμμένος Παναγιώτης, Καραγκούνης Κώστας, Κασαπίδης Γεώργιος, Κεγκέρογλου Βασίλειος, Κοντογιάννης Γεώργιος, Κουράκης Αναστάσιος, Κουρουπάκη Ευαγγελία, Κριτσωτάκης Μιχαήλ, Λαφαζάνης Παναγιώτης, Λεβέντης Αθανάσιος, Μουλόπουλος Βασίλειος, Μπεκίρης Μιχαήλ, Νταλάρα Άννα, Οικονόμου Βασίλειος, Παπαδημούλης Δημήτριος, Παπαμανώλης Γεώργιος, Παπαχρήστος Ευάγγελος, Σακοράφα Σοφία, Σκραφνάκη Μαρία, Στρατάκης Εμμανουήλ και Τσούκαλης Νικόλαος
ΠΗΓΗ NEWSBOMB

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου