Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012

Στροφή της Ελλάδας στον αγωγό φυσικού αερίου ΤΑP

κυβερνηση, eλλαδα, ελληνικα, υπουργος
« Στροφή της Ελλάδας στον αγωγό φυσικού αερίου ΤΑP »
Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΕΛΕΤΑ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ

Ο ΤΑΡ καλύπτει τους στόχους της ελληνικής πλευράς. Η απόφαση του SD είναι οριστική . Αυτή είναι η αναφορά υψηλά ιστάμενης κυβερνητικής πηγής, αμέσως μετά από σχετική ενημέρωση του υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και κλιματικής αλλαγής κ Γ. Παπακωσταντίνου ανακοινώθηκε ότι η ελληνική κυβέρνηση μελετά πλέον εναλλακτικά σχέδια και είναι διατεθειμένη να συζητήσει για τη συμμετοχή της......
χώρας σε επιχειρηματικά σχήματα, ώστε να προχωρήσει ο αγωγός ΤΑΡ, για την κατασκευή του περίφημου νότιου διαδρόμου, που φιλοδοξεί να μεταφέρει το φυσικό αέριο της Κασπίας στην αγορά της Ευρώπης. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, ο ΤΑΡ θα διασχίζει τη Βόρειο Ελλάδα από τη Θράκη έως την Ήπειρο και στη συνέχεια θα φθάσει στην Αδριατική μέσω Αλβανίας.

ΑΜΕΙΩΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ

Από την πλευρά του ο ΤΑΡ κρίνεται ως ιδιαίτερα θετική η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να αλλάξει στρατηγική και να υποστηρίξει το συγκεκριμένο επενδυτικό σχέδιο, που εφόσον επιλεγεί από το κονσόρτιουμ του SDII, θα φέρει επενδύσεις 1,5 δις. ευρώ στη χώρα. Είναι ενδεικτικό ότι εδώ και εβδομάδες είχαν σταλεί μηνύματα προς την ελληνική κυβέρνηση, ότι πρέπει να αποσαφηνιστεί στην κοινοπραξία και σε βασικούς παίχτες όπως η ΒΡ ότι η Ελλάδα διατηρεί αμείωτο το ενδιαφέρον της για το άνοιγμα του Νοτίου Διαδρόμου μέσα από τη χώρα με αναγνώριση ότι ο ΤΑΡ αποτελεί ικανοποιητική επιλογή. Παράλληλα επέμεναν ότι πρέπει να διασκεδαστούν τα όποια αρνητικά σενάρια ήθελαν τη χώρα προσκολλημένη στον αγωγό που απορρίφθηκε, κάτι που φέρεται ότι ήταν εν γνώσει τόσο της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΚΑ, αλλά και του Μεγάρου Μαξίμου. Τονίζουν δε, ότι η συμμετοχή της Ελλάδας σε σχέδια ενεργειακών υποδομών στρατηγικής σημασίας μπορεί να συντελέσει καταλυτικά στις προσπάθειες της χώρας να διορθώσει την εικόνα της και να ανακτήσει τον στρατηγικό της ρόλο σε περιφερειακό επίπεδο. Παράλληλα και στην αζέρικη πρωτεύουσα εμφανίζονται ικανοποιημένοι οι μέτοχοι του SDII (BP, Stat oil, Socar), καθώς όταν επέλεξαν το σχέδιο ΤΑΡ ως δυνητικό τροφοδότη της ιταλικής αγοράς, περίμεναν από την ελληνική κυβέρνηση να εκφράσει άμεσα την υποστήριξή της στο σχέδιο και να διευκολύνει την ολοκλήρωσή του το συντομότερο δυνατόν. Η κοινοπραξία SDII στην υπόθεση του ΤΑΡ βασίζεται στη στήριξη των κυβερνήσεων Ελλάδας – Ιταλίας τόνιζε πρόσφατα στο πρακτορείο Trend υψηλά ιστάμενο στέλεχος της κρατικής εταιρείας πετρελαίων στο Αζερμπαϊτζάν, Socar. Η καθυστέρηση, μάλιστα, είχε γεννήσει φήμες ότι η πλευρά Ναμπούκο και SEEP, αγωγών που παρακάμπτουν την Ελλάδα, είχε αποκτήσει προβάδισμα.

Η ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ

Κρίνεται εμφανές πλέον, σε σχέση με τα νέα δεδομένα που προέκυψαν από τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ότι ξεκινά μια παράπλευρη διαπραγμάτευση με την Αλβανία, που μπορεί να δώσε νέα δυναμική στις διμερείς σχέσεις, αλλά κι ένας νέος ενεργειακός σχεδιασμός στη βάση τοπικών αγωγών από το IGB (διασυνδετήριος αγωγός Ελλάδος – Βουλγαρίας) έως την Ουγγαρία, που μπορεί να αξιοποιηθεί σε βάθος χρόνου γα τη μεταφορά του αραβικού, του κυπριακού ή του ισραηλινού υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Βαλκανική στο προσεχές διάστημα, απομειώνοντας τα όποια πλεονεκτήματα προσφέρει το σχέδιο SEEP στις χώρες της περιοχής, βορείως της χώρας μας.
Ωστόσο, το πλέον άμεσο είναι να στηριχθεί π ΤΑΡ, ώστε η χώρα να μη μείνει έξω από το μεγάλο παιχνίδι των αγωγών – μνηστήρων του αζέρικου αερίου, που σε άμεσο ορίζοντα δύο χρόνων μπορεί να επιφέρει σημαντικές υπεραξίες στην ελληνική οικονομία.

πηγη ΚΕΡΔΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου