Τρίτη, 11 Απριλίου 2017

Πατάτες ψητές γεμιστές με χταπόδι κρασάτο

Υλικά

  • 12 πατάτες μέτριες  πλυμένες
  • 1 κιλό χταπόδι, καθαρισμένο και κομμένο σε μικρά κομμάτια
  • ½ φλιτζάνι κρασί κόκκινο ξηρό
  • 1 κρεμμύδι μεγάλο ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 1 φλιτζάνι ντομάτες  ψιλοκομμένες
  • 2 καρότα κομμένα σε μικρά κυβάκια
  • ½ φλιτζάνι λάδι
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 5-6 κόκκους πιπέρι
  • αλάτι (για τις πατάτες)
Βράζετε τις πατάτες ολόκληρες με τη φλούδα τους σε άφθονο νερό για 10-15 λεπτά για να μαλακώσουν και τις στραγγίζετε.

Κόβετε κατά μήκος ένα «καπάκι» από κάθε πατάτα και το φυλάτε. Αδειάζετε τις πατάτες αφήνοντας 1,5 εκ. πάχος από ψίχα και τις αλατίζετε ελαφρά. Τις αφήνετε στην άκρη.

Βάζετε το χταπόδι, το κρεμμύδι, το καρότο και το σκόρδο σε κατσαρόλα και αφήνετε να βράσει με το ζωμό τους χωρίς να προσθέσετε νερό. Όταν πιει το νερό του, προσθέτετε το λάδι, σοτάρετε για 5 λεπτά και σβήνετε με το κρασί. 

Ρίχνετε την ντομάτα, τη δάφνη και τους κόκκους πιπεριού. Σιγοβράζετε το χταπόδι για 30 λεπτά περίπου, μέχρι να μαλακώσει και να μείνει με τη σάλτσα του. 

Γεμίζετε τις πατάτες με το χταπόδι, χωρίς να εξέχει από το χείλος τους, και τις σκεπάζετε με τα «καπάκια». Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 30-40 λεπτά, μέχρι να ψηθούν οι πατάτες. Αφαιρείτε τα καπάκια και σερβίρετε τις πατάτες