Τετάρτη 3 Ιουλίου 2013

Σε φιάσκο οδηγείται η ρύθμιση χρεών προς τα ταμεία


Τα στοιχεία  είναι άκρως απογοητευτικά και εξηγούν την ανησυχία στους κόλπους της κυβέρνησης ως προς την πορεία των εσόδων των ταμείων και τα νέα μέτρα που θα αξιώσει από τον Σεπτέμβριο η Τρόικα. 

Η ρήση του Πολ Τόμσεν, ότι στη Γερμανία η μέση σύνταξη είναι χαμηλότερη από τη μέση σύνταξη που παρουσίασε ο Γιάννης Βρούτσης, στην τελευταία τους συνάντηση, δεν είναι καθόλου τυχαία. 

Στο ΙΚΑ, που αντιμετωπίζει και τον μεγαλύτερο όγκο, τόσο σε επίπεδο οφειλετών όσο και οφειλών, έως τις 2 Ιουλίου είχε να παρουσιάσει τα εξής απογοητευτικά στοιχεία: 1.954 αιτήσεις είχαν υποβληθεί, εκ των οποίων 600 για την πάγια ρύθμιση και 1.354 για τη νέα αρχή. Το συνολικό ποσό οφειλής που ρυθμίστηκε ήταν 188 εκατ. ευρώ. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά τη διάρκεια σύσκεψης στο υπουργείο Εργασίας, μεταξύ τεχνικών κλιμακίων της Τρόικας και εκπροσώπων των ταμείων, διατυπώθηκε η άποψη ότι δεν είναι ικανοποιητικός ο αριθμός συμμετοχής λόγω της υποχρέωσης εξόφλησης των οφειλών του 2013 για την ένταξη στην νέα αρχή, που αποτελεί πρόσκομμα για τη συμμετοχή των οφειλετών, αλλά και λόγω της υποχρέωσης για εγγυήσεις και των ευθυνών που αναλαμβάνουν οι εκτιμητές στις περιπτώσεις μεγάλων οφειλών.  

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΙΚΑ ζήτησε από την τρόικα να υπάρξει τροποποιητική διάταξη, στην οποία θα δίνονται κίνητρα ή θα αίρονται κάποια αντικίνητρα (π.χ. αναλυτική καταγραφή περιουσιακής κατάστασης, εγγυητική από τράπεζες ή προσημείωση ακινήτου), έτσι ώστε να ενταχθούν στη ρύθμιση μεγαλοφειλέτες που δείχνουν απρόθυμοι να συμμετάσχουν. 

Κάτι που δεν έγινε δεκτό, με πηγές από το ταμείο να υποστηρίζουν ότι για αυτό ευθύνεται το υπουργείο Οικονομικών που έθεσε το αίτημα, τα αντικίνητρα να ισχύσουν και για τα χρέη προς το δημόσιο. Έτσι, η Τρόικα απέρριψε και τα δύο αιτήματα.  

Το μειωμένο ενδιαφέρον συμμετοχής, φαίνεται και από το γεγονός ότι το ταμείο περίμενε περί τις 55.000 αιτήσεις τις πρώτες 10 μέρες και μετά βίας ξεπέρασε τις 1.900! 

Αντίστοιχη κατάσταση και στον ΟΑΕΕ, που αντιμετωπίζει και τεχνικά προβλήματα, αφού η συνεργασία με την ΗΔΙΚΑ για την υποβολή ηλεκτρονικών αιτήσεων θα ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα. Μέχρι την 1η Ιουλίου οι αιτήσεις για τη νέα αρχή ήταν 274, εκ των οποίων οι 117 με εφάπαξ εξόφληση και ο 154 με δόσεις. Το συνολικό ποσό που μπαίνει στη ρύθμιση φθάνει το 1,97 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 734.000 ευρώ ρυθμίστηκαν εφάπαξ. 
Στις 2 Ιουλίου, κατατέθηκαν 97 αιτήσεις για οφειλές 655.000 ευρώ.

Πρόβλημα υπάρχει στο πρώην Ταμείο των Γιατρών (ΤΣΑΥ) που αποτελεί κλάδο του ΕΤΑΑ. Το ταμείο δεν είναι έτοιμο και δεν συνεργάζεται με την ΗΔΙΚΑ. Στο πρώην ταμείο Νομικών του ΕΤΑΑ, κατατέθηκαν μέχρι το τέλος Ιουνίου 900 αιτήσεις, 300 για τη νέα αρχή των 48 δόσεων και 600 για την πάγια ρύθμιση. 

Στον ΟΓΑ το εγχείρημα είναι δύσκολο καθώς από την 1η Ιουλίου θεωρείται ληξιπρόθεσμο το βʼ εξάμηνο του 2012. Στην πράξη, η δυσκολία έγκειται στο γεγονός ότι η ρύθμιση προβλέπει μηνιαίες δόσεις, ενώ η εκκαθάριση μέχρι τώρα γινόταν σε εξαμηνιαία βάση. 



Πηγή:.capital.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου