Σάββατο 20 Ιουλίου 2013

Πόλη της Νορβηγίας θα δει το φως του ήλιου για πρώτη φορά

Κατά καιρούς ειδικοί είχαν χρησιμοποιήσει διάφορες μεθόδους προκειμένου ο τόσο πολύτιμος ήλιος να φτάσει στην πόλη.
Μπορεί εμείς ως κάτοικοι της Ελλάδας, να παίρνουμε τον ήλιο ως κάτι δεδομένο μιας και ζούμε σε μία από τις πιο ηλιόλουστες χώρες του κόσμου, αλλά υπάρχουν και μέρη του πλανήτη που τα... τρώει το μαύρο σκοτάδι!
Ας πάμε λοιπόν λίγο πιο βόρεια και πιο συγκεκριμένα στην Νορβηγία και την μικρή βιομηχανική πόλη Rjukan η οποία αντιμετωπίζει ένα ιδιαίτερο πρόβλημα! Κατά τους χειμερινούς μήνες, και εννοούμε από Σεπτέμβριο, ναι εδώ είναι ακόμα κατακαλόκαιρο, μέχρι Μάρτιο, λόγω της θέσης στην οποία βρίσκεται, ανάμεσα σε βουνά, οι αχτίδες του ηλίου δεν μπορούν να περάσουν με αποτέλεσμα να είναι μονίμως βυθισμένη στο σκότος!
Κατά καιρούς ειδικοί είχαν χρησιμοποιήσει διάφορες μεθόδους προκειμένου ο τόσο πολύτιμος ήλιος να φτάσει στην πόλη, αλλά χωρίς σπουδαία αποτελέσματα. Μέχρι που πρώτη φορά φέτος, αποφάσισαν να εφαρμόσουν κάτι επαναστατικό και σίγουρα φιλόδοξο. Τρεις γιγάντιοι καθρέφτες τοποθετήθηκαν σε τρία διαφορετικά σημεία της κοιλάδας, οι οποίοι ελέγχονται μέσω υπολογιστών και μέσω της αντανάκλασης θα στέλνουν το ηλιακό φως στην καρδιά της πόλης!
Η μέθοδος αυτή, η οποία στοίχισε περίπου 540.000 λίρες, είχε εφαρμοστεί παλαιότερα και σε πόλη της Ιταλίας με ακριβώς το ίδιο πρόβλημα, ενώ από την τοποθέτηση των καθρεφτών και μετά καταγράφηκε σημαντική βελτίωση στην καθημερινότητα των κατοίκων!
Τελικά ο ήλιος είναι φίλος μας..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου