Σάββατο 20 Ιουλίου 2013

ΗΠΑ: Συναγερμός με τους «καμικάζι» που φορούν εσώρουχα-βόμβες

ΗΠΑ: Συναγερμός με τους «καμικάζι» που φορούν εσώρουχα-βόμβες
Οι Ηνωμένες Πολιτείες πιστεύουν ότι ο Σαουδάραβας που φέρεται να σχεδίαζε εσώρουχα-βόμβες για την Αλ Κάιντα της Υεμένης, έχει εκπαιδεύσει και άλλα άτομα στην τεχνική αυτή, όπως ανέφερε ένας υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος.
"Υπάρχουν πληροφορίες ότι δυστυχώς εκπαίδευσε και άλλους και καταβάλλεται προσπάθεια για να εντοπιστούν τα άτομα αυτά" ανέφερε ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Ασφάλειας των Μεταφορών των ΗΠΑ Τζον Πίστολ, αναφερόμενος στον Ιμπραχίμ Χάσαν αλ Ασίρι και την απόπειρα της Αλ Κάιντα της Αραβικής Χερσονήσου (AQAP) να ανατινάξει ένα αεροσκάφος, τον Μάιο του 2012.
Ο αλ Ασίρι, που πιστεύεται ότι είναι γύρω στα 30, γλίτωσε από μια επίθεση των ΗΠΑ εναντίον του με τηλεκατευθυνόμενο, μη επανδρωμένο αεροσκάφος, το 2011. Έχει τραβήξει την προσοχή των αρχών ασφαλείας για την ικανότητά του να σχεδιάζει βόμβες που εντοπίζονται δύσκολα, καθώς τις κρύβει σε ρούχα ή διάφορα εξαρτήματα. Ο εντοπισμός του κατέστη βασική προτεραιότητας για τις αντιτρομοκρατικές υπηρεσίες της Δύσης καθώς φέρεται να έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο σχεδιασμό επιθέσεων όπως η αποτυχημένη απόπειρα ανατίναξης ενός αεροσκάφους που κατευθυνόταν στο Ντιτρόιτ, ανήμερα τα Χριστούγεννα του 2009.
Σύμφωνα με τον Πίστολ, στην απόπειρα του 2012 ο αλ Ασίρι χρησιμοποίησε μια πιο προηγμένη συσκευή, με ένα νέο τύπο εκρηκτικών που οι ΗΠΑ δεν είχαν ξανασυναντήσει στο παρελθόν.
Ο αλ Ασίρι γεννήθηκε στο Ριάντ και σπούδασε χημικός. Στο παρελθόν σχεδίασε βομβιστικές επιθέσεις σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στη Σαουδική Αραβία και κατόπιν εξέτισε ποινή φυλάκισης 9 μηνών στη χώρα του επειδή αποπειράθηκε να ενταχθεί σε μια οργάνωση για να πολεμήσει τα αμερικανικά στρατεύματα στο Ιράκ. Αργότερα εγκαταστάθηκε στην Υεμένη και εντάχθηκε στην AQAP. Πιστεύεται μεταξύ άλλων ότι αυτός κατασκεύασε την βόμβα που σκότωσε τον μικρότερο αδελφό του, σε μια αποτυχημένη προσπάθεια να δολοφονήσει τον επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Νάγιεφ, το 2009.
πηγη newsbomb




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου