Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2011

«Αδέσποτος» δορυφόρος πέφτει στη Γη Στις 22 με 24 Σεπτεμβρίου αναμένεται να «χτυπήσει» τον πλανήτη μας

Λονδίνο

Ο «παροπλισμένος» αμερικανικός ερευνητικός δορυφόρος UARS ετοιμάζεται να εισέλθει στην ατμόσφαιρα της Γης όπου και θα καταστραφεί. Το πρόβλημα είναι ότι πρόκειται για έναν δορυφόρο ηλικίας 20 ετών που είχε κατασκευαστεί με παλαιά πρωτόκολλα ασφάλειας με αποτέλεσμα η NASA να μην μπορεί να υπολογίσει ούτε την ακριβή ημερομηνία εισόδου και μερικής καταστροφής του στη γήινη ατμόσφαιρα ούτε τα σημεία που θα πέσουν τα συντρίμμια του προκαλώντας ανησυχία για πιθανά ατυχήματα.

Ο δορυφόρος έρχεται 

Ο Δορυφόρος Έρευνας Ανώτερης Ατμόσφαιρας (UARS) εκτοξεύτηκε το 1991 με αποστολή να μελετήσει τις χημικές διεργασίες στα ανώτερα στρώματα της γήινης ατμόσφαιρας. Το 2005 η NASA αποφάσισε να διακόψει την λειτουργία του  αφού τις ίδιες έρευνες μπορούσε να διενεργήσει η νέα γενιά δορυφόρων. Ο UARS έχει μέγεθος ανάλογο με εκείνο ενός λεωφορείου, μήκος 11 μέτρα και συνολικό βάρος 6 τόνων.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της NASA ο δορυφόρος θα εισέλθει στη γήινη ατμόσφαιρα κάποια στιγμή μέσα στο διάστημα 22-24 Σεπτεμβρίου με πιθανότερη ημερομηνία την 23η του μήνα. Η NASA εκτιμά ότι το μεγαλύτερο μέρος του δορυφόρου θα καταστραφεί από την τριβή αλλά ότι 26 κομμάτια θα «επιβιώσουν».

Τα συντρίμια

Το πρόβλημα είναι διπλό αφού στα συντρίμμια που θα συνεχίσουν την πορεία τους προς την επιφάνεια της Γης συμπεριλαμβάνονται ένα όργανο 150 κιλών και τρεις μπαταρίες βάρους 50 κιλών η κάθε μία ενώ η NASA δεν γνωρίζει τις πιθανές περιοχές στις οποίες θα πέσουν ώστε να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας.

Υπάρχει απλά μια εκτίμηση ότι αυτά τα 26 μέρη του δορυφόρου θα διασκορπιστούν σε μια ακτίνα 700 χλμ. Σύμφωνα με τους ειδικούς οι πιθανότητες να υπάρξει ατύχημα, δηλαδή να χτυπήσει κάποιος από την πτώση των συντριμμιών, είναι μία στις 3.200 ποσοστό όχι εξαιρετικά ανησυχητικό αλλά σίγουρα όχι και αμελητέο. ΠΗΓΗ..ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου