Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2011

Όταν ο θεραπευτής είναι ένα «κλικ» μακριά




H υπενθύμιση στο iPhone της Melissa Weinblatt χτύπησε: 15 λεπτά μέχρι να συναντήσει τον ψυχοθεραπευτή της. Έφτιαξε για τον εαυτό της ένα μοχίτο, πρόσθεσε ψήγμα μέντας, φόρεσε τα γυαλιά ηλίου της και βγήκε έξω, στην πισίνα του φίλου της. Έκατσε σε μια αναπαυτική καρέκλα και μπήκε στο Skype από το κινητό της. Εκατοντάδες μίλια μακριά, το πρόσωπό της «πετάγεται» στην οθόνη του υπολογιστή του ψυχοθεραπευτή της· αυτός χαμογέλασε. Αυτή ήπιε μια γουλιά κοκτέηλ, η συνεδρία ξεκίνησε.
Ο κ. Weinblatt, 30 ετών, καθηγητής σε λύκειο στο Όρεγκον των ΗΠΑ συνήθιζε μέχρι πρόσφατα να κάνει συνεδρίες με τον συμβατικό τρόπο -πρόσωπο με πρόσωπο-. Τώρα με την Melissa τα πράγματα είναι διαφορετικά: «Μπορώ να κάνω συνεδρία μέσα από το Skype παρέα με τον πρωϊνό καφέ μου ή πριν από μια έξοδο με τις φίλες μου», λέει η Melissa. Πρόσφατα, λέει, «του έστειλα μέχρι και mail έχοντας πανικοβληθεί για ένα ‘πρώτο’ ραντεβού. Μου απάντησε άμεσα ότι θα μπορούσαμε να κάνουμε μια 20λεπτη συνάντηση». Από τη στιγμή που η τηλεψυχιατρική διαδόθηκε δεκαετίες πριν η τηλεδιάσκεψη έχει γίνει ένας αποδεκτός τρόπος επαφής με τους ασθενείς που βρίσκονται σε νοσοκομεία, φυλακές, σε εγκαταστάσεις για πρόνοια βετεράνων και σε αγροτικές φυλακές.
Σήμερα, το Skype και άλλες ψηφιακές υπηρεσίες μέσα από ιστοσελίδες έχουν βοηθήσει στην θεραπεία πολλών ασθενών. Για παράδειγμα η ιστοσελίδα Breakthrough.com δηλώνει ότι έχει εγγράψει μέχρι 900 ψυχιάτρους, ψυχολόγους, συμβούλους μέσα σε δύο χρόνια. Την ίδια στιγμή, μια άλλη ένδειξη ότι η διαδικτυακή θεραπεία αρχίζει να γίνεται ο «κανόνας» είναι η νέα τηλεοπτική κωμωδία στην οποία πρωταγωνιστεί η Lisa Kudrow, μία από τις ηθοποιούς που συμμετείχαν στην επιτυχημένη τηλεοπτική σειρά «Friends».
«Σε τρία χρόνια, θα εκτοξευτεί σαν πύραυλος», σχολιάζει ο Έρικ Χάρις, δικηγόρος και ψυχολόγος. «Όλοι θα έχουν real-time οπτικοακουστική διαθεσιμότητα. Βέβαια θα υπάρχει μια ομάδα αληθινών πιστών που θα ισχυρίζονται ότι το να είσαι σ’ ένα δωμάτιο με τον πελάτη είναι μια εξαιρετικά ειδική περίπτωση, διότι δεν μπορείς να την αντικαταστήσεις με μια απόμακρη εμπλοκή».
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από New York Times

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου