Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2013

Εγκέφαλοι συνδέθηκαν απευθείας μέσω ίντερνετ – Ασύρματος έλεγχος κίνησης (video)



Ένα σύστημα ασύρματης επικοινωνίας που επέτρεψε σε έναν ερευνητή να κινήσει το χέρι ενός άλλου ερευνητή στέλνοντας σήμα στον εγκέφαλό του μέσωδιαδικτύου ανέπτυξαν ερευνητές τουΠανεπιστημίου της Ουάσινγκτον.
Πρόκειται για ένα μη επεμβατικό σύστημα καθώς η επικοινωνία μεταξύ των δύο εγκεφάλων και του νευρικού συστήματος του λήπτη του σήματος έγινε δίχως να έχει προηγηθεί χειρουργική τοποθέτηση εμφυτευμάτων.
Θεωρείται ότι η πλατφόρμα αλληλεπίδρασης εγκεφάλων (brain-to-brain interface) που ανέπτυξαν οι  Ρατζές Ράο και Αντρέα Στόκο είναι το πρώτο του είδους του και βασίζεται αφενός στην καταγραφή της ηλεκτρικής λειτουργίας του εγκεφάλου και αφετέρου στην πρόκληση μιας μορφής μαγνητικής διέγερσης.
Ο Ράο απέστειλε ένα σήμα μέσω ίντερνετ και μπόρεσε να κουνήσει το χέρι του Στόκο που λειτουργούσε έναν υπολογιστή σε άλλο σημείο φορώντας ένα “σκούφο” μαγνητικής διέγερσης.
Όπως ανέφερε ο Στόκο “το Ίντερνετ από μέσο σύνδεσης υπολογιστών μπορεί να εξελιχθεί σε τρόπο σύνδεσης εγκεφάλων. Θέλουμε να πάρουμε τη γνώση από έναν εγκέφαλο και να την μεταδώσουμε απευθείας από εγκέφαλο σε εγκέφαλο”.
—Το πείραμα
Ο Ράο βρισκόταν σε έναν υπολογιστή φορώντας ένα καπέλο ηλεκτροεγκεφαλογράφου, το οποίο καταγράφει την ηλεκτρική δραστηριότητα σε συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου.
Τα σήματα του ηλεκτροεγκεφαλογραφήματος μεταδόθηκαν μέσω Skype στον Στόκο, σε άλλο σημείο της πανεπιστημιούπολης, μέσω μιας συσκευή «μαγνητικής διακρανιακής διέγερσης» ή TMS που είχε τοποθετήσει πάνω από τα κέντρα κίνησης των άκρων στον εγκέφαλό του.
Όταν ο Ράο παρακολουθούσε ένα βιντεοπαιχνίδι και φανταζόταν ότι κουνάει τον δείκτη του χεριού του για να πατήσει ένα κουμπί στο πληκτρολόγιο. Τα σήματα μεταδίδονταν στον εγκέφαλο του Στόκο και τον ανάγκαζαν να κουνάει κι αυτός τον δείκτη του σαν να πατούσε ένα κουμπί.
Ο ίδιος περιγράφει τις ακούσιες κινήσεις του σαν «νευρικό τικ».
Ο Ράο, καθηγητής επιστήμης υπολογιστών και μηχανολογίας, εργάζεται πάνω στον τομέα brain-computer interfacing εδώ και δέκα χρόνια, ενώ πρόσφατα εξέδωσε ένα εγχειρίδιο πάνω στο αντικείμενο. Η ιδέα για το εν λόγω σύστημα προέκυψε το 2011, οπότε και ξεκίνησε η συνεργασία του με τον Στόκο, επίκουρο καθηγητή ψυχολογίας στο Institute for Learning & Brain Sciences.
Το πείραμα πραγματοποιήθηκε στις 12 Αυγούστου. Αντίστοιχα πειράματα διενήργησαν σε ποντίκια ερευνητές του Χάρβαρντ τον Απρίλιο.
Η τεχνολογία που βασίζεται σε κοινό λογισμικό επιτρέπει την “ασύρματη” μεταφορά εγκεφαλικών σημάτων και όχι το διάβασμα σκέψεων και πράξεων. Ακόμα.
Πιθανές εφαρμογές είναι η βοήθεια ατόμων και κινητικά προβλήματα ή ο έλεγχος περίπλοκων συσκευών εκ του μακρόθεν με όχημα ένα τρίτο άτομο (πχ ο έλεγχος ενός αεροπλάνου όταν ο πιλότος βρίσκεται σε αδυναμία εκτέλεσης της εργασίας του).
Δείτε το video.
πηγη econews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου