Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2013

Η Κομισιόν ζητάει αύξηση του ειδικού φόρου στο πετρέλαιο!

Η Κομισιόν ζητάει αύξηση του ειδικού φόρου στο πετρέλαιο!

Την αύξηση του φόρου στο πετρέλαιο κίνησης, η οποία θα συμπαρασύρει  την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, στα επίπεδα της βενζίνης συστήνει με έκθεση της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Μάλιστα την ώρα που το υπουργείο οικονομικών έστειλε αίτημα στην τρόικα για μείωση του φόρου κατά 15% και η Κομισιόν ζητάει αύξηση στο φόρο, στη Βόρειο Ελλάδα μοιράζουν καυσόξυλα σε προνομιακή τιμή και σόμπες.
Στην έκθεση της Κομισιόν, στην οποία αναλύονται οι τάσεις για τη φορολογία στην Ευρώπη, διαπιστώνεται ότι κακώς η Ελλάδα προχώρησε στη μείωση του φόρου στο πετρέλαιο κίνησης, καθώς με αυτό το τρόπο έδωσε πλεονέκτημα στην κατανάλωση του πετρελαίου κίνησης έναντι της βενζίνης.
Στην ίδια έκθεση, επισημαίνεται και η ανάγκη αύξησης του χαμηλού ΦΠΑ που ισχύει στην Ελλάδα για το ηλεκτρικό ρεύμα, αλλά και για το φυσικό αέριο, προτείνοντας αντ' αυτων, την απευθείας ενίσχυση των ευπαθών νοικοκυριών.
Ειδικότερα όσον αφορά στο θέμα της φορολογίας στην Ελλάδα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναγνωρίζει μεν την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην χώρα μας αλλά επισημαίνει ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα στο προσεχές διάστημα, προκειμένου να αρχίσει να αποδίδει τα προβλεπόμενα ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός. Αποδίδει ιδιαίτερα σημασία στην πιλοτική μείωση του συντελεστή ΦΠΑ (στην εστίαση) και τονίζει πως οι φόροι στα πετρελαιοειδή δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα.
Την ίδια ώρα μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης από τα 330 στα 280 ευρώ το χιλιόλιτρο και προκαταβολή του 25% του επιδόματος θέρμανσης, που θα φτάνει στα 34-35 λεπτά το λίτρο από 28 λεπτά πέρσι, επιδιώκει το υπουργείο Οικονομικών.
Αν και όλα είναι υπό την αίρεση των δανειστών, η ελληνική πλευρά θα προτείνει το μέτρο αυτό για τη μείωση της τιμής του πετρελαίου με τρόπο ώστε να μην μειωθούν και τα έσοδα και να επιτευχθεί η έγκριση από την τρόικα.
Με αυτά τα δεδομένα, υπό τους περιορισμούς της ανώτατης επιδοτούμενης κατανάλωσης ανάλογα με τη γεωγραφική περιοχή, η τιμή του πετρελαίου από το 1,30 ευρώ μπορεί να υποχωρήσει στα 91-92 λεπτά το λίτρο, όσο ήταν δηλαδή τον Οκτώβριο του 2012.
Παράλληλα και για να μπορέσουν οι δικαιούχοι να πάρουν πετρέλαιο μελετάται να δοθεί μια προκαταβολή της τάξης του 25% στους δικαιούχους ώστε να πάρουν μια ανάσα και να μπορέσουν να κάνουν παραγγελίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου