Δευτέρα 26 Αυγούστου 2013

Η άσκηση αλλάζει το DNA του λίπους

Η άσκηση αλλάζει το DNA του λίπους

Νέα δεδομένα από έρευνα στο Πανεπιστήμιο Lund της Σουηδίας

Η άσκηση ακόμη και σε μικρές δόσεις αλλάζει την έκφραση του DNA μας. Σύμφωνα με έρευνα από το Πανεπιστήμιο Lund της Σουηδίας για πρώτη φορά κατέστη δυνατό να καταγραφεί τι συμβαίνει σε επίπεδο επιγενετικής στα κύτταρα του λίπους μετά από συστηματική φυσική δραστηριότητα.

Να σημειωθεί ότι η επιγενετική αφορά τον τρόπο έκφρασης των γονιδίων. Τα γονίδια μας αποτελούν την κληρονομιά των γονιών μας και δεν αλλάζουν. Ωστόσο η έκφρασή τους δηλαδή η ενεργοποίηση ή η απενεργοποίησή τους επηρεάζεται από εξωτερικούς παράγοντες.

«Στην έρευνά μας φάνηκαν τα θετικά αποτελέσματα της άσκησης, επειδή το επιγενετικό μοτίβο των γονιδίων που επηρεάζουν την αποθήκευση του λίπους στο σώμα αλλάζει» εξηγεί η ερευνήτρια Charlotte Ling αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Κέντρο Διαβήτη του Πανεπιστημίου Lund.

Οι ερευνητές ανέλυσαν με τη βοήθεια προηγμένης τεχνολογίας 480.000 θέσεις στο γονιδίωμα 23 υπέρβαρων υγιών ανδρών που αθλούνταν κατά μέσο όρο 1,8 φορές την εβδομάδα επί έξι μήνες. Διαπίστωσαν επιγενετικές αλλαγές σε 7000 γονίδια.

Οι ειδικοί επιβεβαίωσαν τα ευρήματά τους in vitro (μελετώντας καλλιέργειες κυττάρων σε δοκιμαστικούς σωλήνες) απενεργοποιώντας ορισμένα γονίδια και μειώνοντας έτσι την έκφρασή τους. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα αλλαγές στον τρόπο αποθήκευσης λίπους στα κύτταρα.

Πηγή: vita.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου