Τετάρτη 28 Αυγούστου 2013

Ζήτησαν συνδρομή οι ΗΠΑ, αίτημα για Σούδα και Καλαμάτα

αιτημα, ζητησαν, ηπα, συνδρομη

Οι Ηνωμένες Πολιτείες φέρονται να ζήτησαν και επίσημα άδεια χρήσης στρατιωτικών εγκαταστάσεων στην Ελλάδα, εν όψει του επικείμενου – με τα μέχρι στιγμής δεδομένα – στρατιωτικού πλήγματος στη Συρία.
Σύμφωνα με τον βρετανικό ιστοχώρο «http://www.ibtimes.co.uk/» το αμερικανικό αίτημα αφορά στη βάση της Σούδας και την αεροπορική βάση της Καλαμάτας, για το αμερικανικό Ναυτικό και την Αεροπορία αντίστοιχα. Η ελληνική πλευρά φέρεται να έχει απαντήσει θετικά, ξεκαθαρίζοντας όμως παράλληλα, ότι δεν πρόκειται να λάβει ενεργό μέρος στις επιχειρήσεις «υπό τον φόβο αντιποίνων».
Το πιο ενδιαφέρον όμως στοιχείο είναι το ότι ο συντάκτης αναφέρεται σε πληροφορίες άλλων πηγών, χωρίς να τις κατονομάζει, βάσει των οποίων «οι αρχές των ΗΠΑ διστάζουν να χρησιμοποιήσουν τουρκικές στρατιωτικές βάσεις, λόγω της ισχυρής υποστήριξης της Άγκυρας στην αντιπολίτευση»…
Είναι προφανές ότι κάτι δεν πάει καλά σε αυτό το σημείο, αφού αφενός η συγκεκριμένη αιτιολόγηση δεν μπορεί να αποτελεί… μειονέκτημα και αφετέρου η γεωγραφική γειτνίαση επίσης δεν μπορεί να είναι μη επιθυμητή. Είτε οι λόγοι της αποφυγής των Τούρκων είναι άλλοι, είτε επιθυμούν βάσεις ανεφοδιασμού και γενικότερα υποστήριξης της επιχείρησης σε κάποια απόσταση, άρα και ασφαλείς.
Η αναφορά προκαλεί εύλογα ερωτηματικά για το αν αποτελεί απλά λάθος του ρεπορτάζ ή μέσω «λάθους» να περάσει η γενικότερη αμερικανική δυσαρέσκεια με την Τουρκία που κλιμακώνεται συνεχώς τους τελευταίους μήνες με ευθύνη της τουρκικής πλευράς.
πηγη defencepoint 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου