Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2012

FT: Στα 170 δισ. μπορεί να φθάσει το 2ο πακέτο στήριξης

Την πιθανότητα συνδρομής των κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνης στο νέο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας...FT: Στα 170 δισ. μπορεί να φθάσει το 2ο πακέτο στήριξης


μέσω κουρέματος των ομολόγων που κατέχουν εξετάζουν οι υπουργοί Οικονομικών του Eurogroup, σύμφωνα με αξιωματούχους που επικαλούνται οι Financial Times. Διαφορετικά το δεύτερο πακέτο στήριξης ύψους 130 δισ. μπορεί να σκαρφαλώσει στα 170 δισ.!


Η συμμετοχή των κεντρικών τραπεζών στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα μπορούσε να καλύψει το πρόσθετο ποσό που προκύπτει ως δανειακή ανάγκη της Ελλάδας, πέρα από τα 130 δισεκατομμύρια ευρώ που θα κληθούν να συμφωνήσουν οι εταίροι της ευρωζώνης.


Επικαλούμενοι επίσημα στοιχεία οι Financial Times αναφέρουν ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί επιπλέον 6 δισεκατομμύρια ευρώ, μαζί με τα 34 δισεκατομμύρια από το υπόλοιπο του πρώτο πακέτου διάσωσης.


Οι υπουργοί Οικονομικών ευελπιστούν ότι η ΕΚΤ θα παραχωρήσει το κέρδος από τα ελληνικά ομόλογα που είχε αγοράσει σε εκπτωτικές τιμές, όπως έχει δείξει πρόθυμη να κάνει. Η πρόσθετη συνεισφορά από τις ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες θα επιτρέψει στις κυβερνήσεις να μην δεσμεύσουν περισσότερα από 130 δισεκατομμύρια για την Ελλάδα, όπως έχουν απαιτήσει η Γερμανία, η Ολλανδία και η Φινλανδία. Θα συμβάλλει επίσης στη μείωση του ελληνικού χρέους στο 120% του ΑΕΠ, όπως προβλέπει ο στόχος που έχει τεθεί.


Τα ίδια στοιχεία αποκαλύπτουν ότι το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στο νέο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας με μόνο 13 δισεκατομμύρια ευρώ, πολύ λιγότερο από το 1/3 των ποσών που είχαν δοθεί από το Ταμείο στις διασώσεις τη Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας και της Ελλάδας την πρώτη φορά.

Η περιορισμένη βοήθεια του ΔΝΤ έχει προκύψει κατόπιν πιέσεων από τις ΗΠΑ και τις αναπτυσσόμενες οικονομίες, σύμφωνα με τους Financial Times. Πάντως το νέο δάνειο του Ταμείου θα έχει περίοδο αποπληρωμής δέκα ετών αντί των πέντε του πρώτου πακέτου.
πηγη Financial Times

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου