Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2012

Ελπιδοφόρα ιατρική ανακάλυψη από το ΙΤΕ


Έρευνα στο Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας του ΙΤΕ, τα αποτελέσματα της οποίας...
 
Ελπιδοφόρα ιατρική ανακάλυψη από το ΙΤΕ
δημοσιεύονται σήμερα στο Proceedings of National Academy of Sciences, USA, οδήγησε στην αποκάλυψη ότι ένας από τους πλέον σημαντικούς μηχανισμούς επιδιόρθωσης βλαβών του DNA έχει επίσης καθοριστικό ρόλο στη φυσιολογική ανάπτυξη των θηλαστικών. 

Τα αποτελέσματα της έρευνας που δημοσιεύονται σήμερα εμπλέκουν για πρώτη φορά επιδιορθωτικούς μηχανισμούς του DNA στους μηχανισμούς ανάπτυξης των θηλαστικών και αναμένεται να συμβάλλουν καθοριστικά στην καλύτερη κατανόηση των αιτιών που οδηγούν στην εμφάνιση πλήθους συνδρόμων. Ειδικά, τα ευρήματα είναι πιθανόν να οδηγήσουν στην ανάπτυξη νέων μεθόδων για την πρόληψη ή την θεραπεία νοσημάτων που σχετίζονται με τη γήρανση και το καρκίνο.

Με απλά λόγια, η έρευνα αυτή προσφέρει μια νέα διάσταση και εξήγηση χρόνιων και σοβαρών ασθενειών, τις ονομαζόμενες NER. Σχεδόν όλες έχουν να κάνουν με επιπλοκές, μεταλλάξεις των πρωτεϊνών που τελικά προκαλούν φωτοευαισθησία, πρόωρη γήρανση, εμφάνιση σοβαρών, ανίατων μορφών καρκίνου και θάνατο. 

Μέχρι σήμερα η επιστήμη προσπαθούσε να προσφέρει ανακούφιση με τη χρήση ειδικού διαιτολογίου, φαρμακευτικών σκευασμάτων που προκαλούν άλλες επιπλοκές  κτλ. Η έρευνα αυτή αποκαλύπτει ότι τα προβλήματα έχουν να κάνουν και με τους μηχανισμούς ανάπτυξης των θηλαστικών, συνεπώς μπορεί να υπάρχει μεγάλη πρόοδος αν στη θεραπεία χρησιμοποιηθούν συγκεκριμένες ορμόνες.

Ο επικεφαλής της έρευνας, Γιώργος Γαρίνης δήλωσε πως: «Θεωρώ πως ο δρόμος έχει ανοίξει. Στην αρχή, όπως συμβαίνει με τις έρευνες που αλλάζουν τον τρόπο αντίληψης και αντιμετώπισης ενός επιστημονικού προβλήματος, υπάρχει δυσπιστία. Τον τελευταίο χρόνο, όμως, όλοι και περισσότεροι επιστήμονες σε όλο τον κόσμο έρχονται να επιβεβαιώσουν τα ευρήματά μας. Και τώρα που άρχισε η δημοσίευση της έρευνάς μας σε έγκριτα διεθνή επιστημονικά περιοδικά, είναι μάλλον ζήτημα χρόνου μέχρι να γίνει κοινή αντίληψη και να περάσουμε στη δράση».
πηγη Επικαιρα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου