Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2011

Με φθινοπωρινα χρωματα και καλη διαθεση, απο το πρωι, σας ευχομαστε να εχετε μια ομορφη μερα.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ...Καλο σας βραδυ..!!!!

Ευλογη Γερμανικη απορια...!!!

Του ΣΤΑΘΗ

Στάθης

Ταλιατελες με φιλετάκια στρογκανόφ


Υλικά για 4 μερίδες
ΥΛΙΚΑ
* 1 πακέτο ταλιατελες
* 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
* 500 γρ. μοσχαρίσιο φιλέτο ή ψαρονέφρι
* 250 γρ. φρέσκα λευκά μανιτάρια κομμένα σε φέτες
* 250 γρ. μανιτάρια πλευρώτους ψιλοκομμένα
* 1 φλιτζ. κρέμα γάλακτος
* 1/4 φλιτζ. κρασί
* 2 κουτ. της σούπας σόγια σος
* 1 κουτ. της σούπας μουστάρδα
* 2 κουτ. της σούπας ψιλοκομμένος μαϊντανός
* 1 φλιτζ. τριμμένη παρμεζάνα
* 3 κουτ. της σούπας βούτυρο
* αλάτι
* πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Κόψτε το κρέας σε μικρά κομμάτια. Σοτάρετε στο βούτυρο το κρεμμύδι, το σκόρδο και το κρέας για 5-6 λεπτά σε δυνατή φωτιά και προσθέστε τα μανιτάρια. Αφήστε για λίγα λεπτά ανακατεύοντας και όταν μαραθούν τα μανιτάρια, σβήστε με το κρασί και ρίξτε τη σόγια σος, τη μουστάρδα και την κρέμα γάλακτος. Ανακατέψτε και αφήστε τη σάλτσα για λίγα λεπτά στη φωτιά. Βράστε τα ζυμαρικά σε αλατισμένο νερό και στραγγίστε τα. Ανακατέψτε τα με τη σάλτσα, την παρμεζάνα και το μαϊντανό και σερβίρετε.

Υπολογίστε το κόστος της βενζίνης για τα ταξίδια στην Ελλάδα





Αντιμέτωποι με τις υπέρογκες αυξήσεις στην τιμή της αμόλυβδης έρχονται  οι ταξιδιώτες  σε πολλές περιοχές της χώρας . Βρείτε με το εργαλείο του enet.gr τις χιλιομετρικές αποστάσεις ανάλογα τη διαδρομή που θα διανύσετε και υπολογίστε τη... λυπητερή.
Στο εργαλείο του enet.gr, έχουν ενσωματωθεί οι χιλιομετρικές αποστάσεις που χωρίζουν 38 διαφορετικές πόλεις της χώρας. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε, είναι να επιλέξετε αφετηρία και προορισμό. Επίσης, θα πρέπει να δηλώσετε την κατανάλωση του αυτοκινήτου σας (κλικ εδώ για να δείτε πόσο καταναλώνει το Ι.Χ. σας εντός και εκτός πόλης) αλλά και την τιμή που θα πρέπει να πληρώσετε για ένα λίτρο βενζίνης.
Στο κόστος της βενζίνης που θα βρείτε με το εργαλείο του enet.grσυνυπολογίστε και τα διόδια που θα πληρώσετε, σε περίπτωση που υπάρχουν στη διαδρομή που θα διανύσετε.

Πόσα θα πληρώσω σε βενζίνη για το ταξίδι μου;
Αφετηρία:
Προορισμός:
Απόσταση:
Συμπληρώστε: 
1. την κατανάλωση του ΙΧ (λίτρα/100 χλμ)
2. Την τιμή της αμόλυβδης
Το κόστος του ρεζερβουάρ
Απλή μετάβαση
Ταξίδι με επιστροφή
πηγη..enet .gr

«Διπρόσωπος» γάτος μπήκε στο βιβλίο Γκίνες


Τα δώδεκα χρόνια κατόρθωσε να κλείσει ο Φρανκ-Λούη, ένας γκρίζος γάτος που πάσχει από «διπροσωπία» και έχει δύο μουρίτσες, δύο στόματα, δύο μύτες και τρία μάτια.
Ο "διπρόσωπος" γάτος πάσχει από κρανιοπροσωπικό διπλασιασμό, ένα σπάνιο σύνδρομο που οδηγεί στην "αναπαραγωγή" μέρους ή και ολόκληρου του προσώπου του πάσχοντος. Το σύνδρομο αυτό έχει καταγραφεί πολλές φορές σε εξημερωμένες γάτες, όμως ελάχιστες από αυτές έζησαν μέχρι την ενηλικίωσή τους. Γι' αυτό και ο συγκεκριμένος μπήκε στο βιβλίο Γκίνες, λόγω της μακροβιότητάς του.
Ο Φρανκ-Λούη γεννήθηκε στις 8 Σεπτεμβρίου 1999 και ζει μαζί με την ιδιοκτήτριά του, τη Μάρτι, κοντά στο Γουόρστερ της Μασαχουσέτης. Η Μάρτι εργαζόταν σε μια κτηνιατρική κλινική όταν της έφεραν ένα νεογέννητο, διπρόσωπο γατάκι, το μέγεθος του οποίου δεν ξεπερνούσε τον αντίχειρά της, για να του κάνει ευθανασία και εκείνη το ερωτεύθηκε και το κράτησε.
Τέσσερις ημέρες είναι το προσδόκιμο ζωής των διπρόσωπων γάτων, επειδή συνήθως έχουν και άλλα προβλήματα υγείας.
"Η κάθε μέρα που περνούσε ήταν και μια ευλογία", δήλωσε η Μάρτι σε τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό. Ο Φρανκ-Λούη έχει μόνο έναν εγκέφαλο, δύο από τα μάτια του, τα ακριανά, είναι φυσιολογικά ενώ το μεσαίο είναι μεγαλύτερο αλλά τυφλό, τρώει με το δεξί στόμα, γιατί αυτό συνδέεται με τον οισοφάγο του.
Ο γάτος έχει και... σκυλίσιες συνήθειες αφού λατρέυει τις βόλτες με το λουρί και τις βόλτες με αυτοκίνητο. 
πηγη..enet.gr

Ενας στους 6 εφήβους με πρόβλημα στις αρτηρίες



Ενας στους έξι εφήβους στη χώρα μας εμφανίζει παθολογικά αυξημένη πάχυνση των στεφανιαίων αρτηριών, ενώ τα συμπτώματα της αθηροσκλήρωσης δεν εμφανίζονται παρά μόνο αρκετές δεκαετίες αργότερα.
Πρέπει να δώσουμε μεγαλύτερη βαρύτητα στο τι τρώμε, λένε οι επιστήμονεςΠρέπει να δώσουμε μεγαλύτερη βαρύτητα στο τι τρώμε, λένε οι επιστήμονεςΕρευνα έδειξε ότι 25,8% των παιδιών στη χώρα μας ήταν υπέρβαρα και 5,8% ήταν παχύσαρκα. Επιπλέον, μόνο το 6% αυτών των εφήβων είχαν καλή συμμόρφωση με τη μεσογειακή διατροφή, μια διατροφή που έχει αποδείξει τις ωφέλιμες δράσεις της στο καρδιαγγειακό σύστημα.
Στη χώρα μας κάθε χρόνο καταγράφονται περισσότερα από 15.000 νέα περιστατικά στεφανιαίας νόσου, πολλά από τα οποία αποβαίνουν μοιραία για τους ασθενείς. Σήμερα, σε παγκόσμιο επίπεδο, κάθε 2 δευτερόλεπτα καταγράφεται ένας θάνατος από στεφανιαία νόσο, κάθε 5 δευτερόλεπτα μια καρδιακή προσβολή και κάθε 6 δευτερόλεπτα ένα αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο.
Τα παραπάνω τόνισαν, με αφορμή το σημερινό εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Καρδιάς, ο πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας (ΕΚΕ), καθηγητής Καρδιολογίας Γεώργιος Παρχαρίδης, ο αντιπρόεδρος, διευθυντής της κρατικής Καρδιολογικής Κλινικής του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Αθηνών, Ιωάννης Καλλικάζαρος και ο τ. πρόεδρος, διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής του νοσοκομείου «Γ. Γεννηματάς» Βλάσσιος Πυργάκης.
Στη σημερινή, δύσκολη οικονομική συγκυρία, τόνισαν οι ομιλητές, θα πρέπει να δώσουμε ακόμη μεγαλύτερη βαρύτητα στο τι πρέπει να τρώμε, γιατί η υγιεινή δίαιτα, συνδυαζόμενη με άσκηση, μπορεί να ελαττώσει τη λήψη πολλών και ακριβών φαρμάκων.
πηγη..enet.gr

«Πατσάς» σε χάπι από την Αυστραλία



Χάπι που θα περιορίζει τις επιπτώσεις του αλκοόλ στον οργανισμό ετοιμάζεται στην Αυστραλία.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ερευνητή του πανεπιστημίου της Αδελαΐδας, Μαρξ Χάτσισον, στα  επόμενα τρία χρόνια θα διατίθεται στην αγορά ένα χάπι που θα  περιορίζει τις επιπτώσεις του αλκοόλ στα κύτταρα.

Το χάπι θα χορηγείται με ιατρική συνταγή και θα απευθύνεται κυρίως στα άτομα που δεν έχουν ιδιαίτερες "αντοχές" στο αλκοόλ και μεθάνε εύκολα και γρήγορα.

Τα αποτελέσματα της μέχρι τώρα έρευνας -που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση "British Journal of Pharmacology"- έδειξαν ότι στη διάρκεια πειραμάτων που διεξήγαγαν Αυστραλοί και Αμερικανοί ερευνητές σε ποντίκια, όσα πειραματόζωα έπαιρναν το χάπι και είχαν προηγουμένως καταναλώσει μεγάλες ποσότητες αλκοόλ παρέμεναν νηφάλια και δεν αντιμετώπιζαν κινητικά προβλήματα, όπως π.χ. απώλεια ισορροπίας.
πηγη..enet.gr

Οι Κύπριοι μας έδιναν το οικόπεδο Νο. 1 για εκμετάλλευση και εμείς το αρνηθήκαμε...!!!


Mείζον ζήτημα προκύπτει από την είδηση ''βόμβα'' που δημοσιεύει η εφημερίδα «το κυπριακό Ποντίκι» (http://pontiki.com.cy/index.php/20/3950.html), ως προς τις προθέσεις της Αθήνας για την εκμετάλλευση ενός από τα οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ, κατόπιν κυπριακής πρότασης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η προσφορά που έγινε από τη Λευκωσία πριν λίγες ημέρες αφορούσε την παραχώρηση και εκμετάλλευση του οικόπεδο 1 της κυπριακής ΑΟΖ. Πρόκειται για το οικόπεδο που βρίσκεται κοντύτερα από τις κυπριακές, ακριβώς ανοικτά της Πάφου και της Λεμεσού, μικρό μέρος του οποίου αμφισβητούν οι Τούρκοι (πρόκειται για μία κάθετη μικρή λωρίδα στα δυτικά του οικοπέδου) .
Παρά τη σοβαρή προοπτική για αποκόμιση οικονομικών οφελών, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου αρνήθηκε την κυπριακή προσφορά...
Την ώρα που ο ελληνικός λαός στην κυριολεξία αντιμετωπίζει την προοπτική της φτώχιας, την ώρα που η Ελλάδα περνά την βαρύτερη κρίση στην ιστορία της, η κυβέρνηση αρνήθηκε μία γενναία προσφορά από την Κύπρο φοβούμενη πιθανώς την όποια αντίδραση της Άγκυρας.
Τα πιθανά οφέλη από την εκμετάλλευση του οικοπέδου αυτού εφόσον υπάρχουν φυσικά οι προσδοκώμενοι ενεργειακοί πόροι θα μπορούσε να αποτελέσει την «καλή είδηση» που η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει τόσο καιρό για να κοπάσει η συνεχόμενη επίθεση των αγορών στην ελληνική οικονομία. 
πηγη..defencenet.gr

ΛΑΡΙΣΑ...Ιστορική απόφαση δικαστηρίου: Διαγράφηκαν τα χρέη άνεργης δανειολήπτριας

ImageΤο 100% των χρεών άνεργης δανειολήπτριας προς τράπεζα (26.179,65 ευρώ) διέγραψε το Ειρηνοδικείο Λάρισας.
Είναι η πρώτη φορά που λαμβάνεται τέτοια απόφαση από ελληνικό δικαστήριο, ανοίγοντας το δρόμο για ανάλογες περιπτώσεις.

Η απόφαση κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική, καθώς απέρριψε τους ισχυρισμούς των τραπεζών ότι η δανειολήπτρια δεν προσδιορίζει από «πού» βρίσκει το ποσό για το κόστος διαβίωσης αυτής και της οικογένειάς της, αν και εμπεριέχονται στο δικόγραφο της αίτησης τα στοιχεία της μόνιμης αδυναμίας πληρωμής και τα απαραίτητα έγγραφα.

Την υπεράσπιση της δανειολήπτριας είχε αναλάβει η Κίνηση Πολιτών Δανειοληπτών Λάρισας μαζί με το ΙΝΚΑ/Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών.
πηγη..defencenet.gr

Επειδη η γνωση ειναι ΔΥΝΑΜΗ....

Ισραηλινά F-16 στο Καστελόριζο στο κυνήγι των Τούρκων πιλότων





Σκληρό πόκερ αποφάσισε να παίξει το Ισραήλ στέλνοντας τα μαχητικά του έξω από τη Μεγίστη (Καστελόριζο) ως απάντηση στην αποστολή τουρκικού αεροσκάφους συλλογής πληροφοριών που πέταξε χθες μερικές λίγα μίλια εκτός του ενάεριου χώρου του Ισραήλ!
Αμέσως μετά δύο ισραηλινά μαχητικά απογειώθηκαν από ισραηλινή βάση πέταξαν προς την περιοχή του Ριζοκάρπασου πάνω από τα κατεχόμενα ενημερώνοντας την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας της Κύπρου και όχι το FIR Ercan.
Τα αεροσκάφη συνέχισαν την πτήση τους προς τον κόλπο της Μερσίνης και πέταξαν παράλληλα με τις ακτές της νοτίου Τουρκίας σε απόσταση 15 μιλίων, μέχρι την Φοινίκη κοντά στο Καστελόριζο!
Τα ισραηλινά μαχητικά τήρησαν του κανόνες του FLIR Λευκωσίας και όχι βέβαια αυτούς του παράνομου Ercan που θεωρεί «δικό του» τον εναέριο χώρο από τα κατεχόμενα μέχρι τις ακτές της Τουρκίας. Ακολούθως τα μαχητικά κατευθύνθηκαν νότια και επέστρεψαν στο Ισραήλ.
Λίγο αργότερα ένα τουρκικό F-16 αποπειράθηκε να προσεγγίσει το Ισραήλ αλλά αμέσως 6 ισραηλινά μαχητικά απογειώθηκαν για την αναγνώριση του τουρκικού μαχητικού το οποίο πραγματοποίησε στροφή 180 μοιρών, ενώ το πλησίαζαν και επέστρεψε στην Τουρκία, ενώ οι Ισραηλινοί πιλότο είχαν λάβει εντολή κατάρριψης!.
Χθες δικινητήριο τουρκικό αεροσκάφος συλλογής πληροφοριών πέταξε σε απόσταση μερικών δεκάδων μιλίων από το Ισραήλ χτές το πρωί. Το αεροσκάφος λίγη ώρα αργότερα αναχώρησε για τα κατεχόμενα.
Χθες επίσης τουλάχιστον δύο τουρκικά μαχητικά, εξακολούθησαν και χθες τις παραβιάσεις του FLIR Λευκωσίας πετώντας ανοικτά της Λάρνακας - σε απόσταση 50 χλμ από τις ακτές και κοντά στα ανατολικά όρια της ζώνης ασκήσεων (LCD3) των βρετανικών βάσεων.
Νωρίς το απόγευμα χθες, όταν το Piri Reis πλησίασε σε απόσταση μικρότερη των 20 ναυτικών μιλίων από την πλατφόρμα στο «Οικόπεδο 12», εμφανίστηκε Ισραηλινό μαχητικό ελικόπτερο να πετά στην περιοχή για μεγάλο χρονικό διάστημα καλύπτοντας την περιοχή της πλατφόρμας και αυτή της πορείας του «Πίρι Ρέις».
 ΠΗΓΗ..Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΒΟΗΘΗΣΤΕ ΚΑΛΕ ΤΟΝ ΚΑΛΟ ΜΑΣ ΑΝΘΡΩΠΟ..!!!

Υπάρχει και Φιλότιμο ....βρε τι μου θυμισες τωρα..?? Τον κυρ-Φωτη Μερκελοσαρκοζι..!!





To EFSF ειναι μια μη ελεγχόμενη, αντιδημοκρατική ΜΚΟ! Από την Ιστοσελίδα του EFSF!

Οσο μας δάνειζαν, τόσο πέφταμε...
 τι είναι το EFSF...???
Λοιπόν το EFSF είναι μια εταιρεία που θα ελέγχει τα χρήματα των Ευρωπαίων που θα πηγαίνουν σε χώρες που χρειάζονται οικονομική βοήθεια.
Οι χώρες που χρειάζονται οικονομική βοήθεια, είναι βέβαια αυτές που δάνειζε αφειδώς η “αγορά” για πουλάει τα προϊόντα των πολυεθνικών της, καταστρέφοντας την εγχώρια οικονομία και παραγωγή από την μια, κι από την άλλη δημιουργόντας χρέος τόκων που επέστρεφε σε αυτή.
Δηλαδή το σχήμα όπως λειτουργούσε στην Ελλάδα ήταν:
ΑΓΟΡΕΣ -> ΚΡΑΤΟΣ -> ΕΡΓΟΛΑΒΟΣ -> ΞΕΝΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ -> ΑΓΟΡΕΣ +ΤΟΚΟΣα’
Τώρα αφού πήραν τα χρήματα οι Εγχώριοι Λακέδες για να κλείσει ο κύκλος μετέφεραν το χρέος στου πολίτες.
ΑΓΟΡΕΣ+ΤΟΚΟΣα’+ΤΟΚΟΣβ’<-(ΠΟΛΙΤΕΣ)<-ΚΡΑΤΟΣ<-ΕΡΓΟΛ.<-Ξ.ΚΑΤ/ΚΗ<-ΑΓΟΡΕΣ+ΤΟΚΟΣα’
Κι είναι όλοι ευχαριστημένοι! Εκτός από τους πολίτες…..
Εδώ έρχεται αυτή η πουτάνα η Δημοκρατία, που δεν βοηθάει στο κύκλο του χρήματος! Αρε κωλο-Ελληνες με τις ιδεές σας, αρε μαλάκα Κλεισθένη τι μας έκανες.
Ακόμη κι η Μερκελ (ή ο Σαρκοζί) πρέπει να δίνει λόγο στους Ψηφοφόρους της και κάθε φορά που έρχεται το θέμα της Ελληνικής Βοήθειας και πρέπει να δίνει τον δυσάρεστο λογαριασμό στους Πολίτες της. Οι πολίτες της, πέρα από τους λαϊκισμους, τύπου Φοκους, όταν κάτι αγγίζει την τσέπη τους, ψάχνουν τις λεπτομέρειες.
Πως παρακάπτεται η δημοκρατία;
Φτιάχνουμε μια ΜΚΟ! Ρωτήστε τον Πρωθυπουργό ή την Μητέρα του, ξέρουν καλύτερα.
Εφτιαξαν έτσι την “ευέλικτη” EFSF ιδιωτική εταιρεία, που δεν λογοδοτεί πουθενά, για να βοηθήσουν τις χώρες, για να αφαιμάξουν τους πολίτες, για να πληρώσουν τις Τράπεζες.
Διαβάζουμε λοιπόν στην Ιστοσελίδα του EFSF :
␣ A1 – Τι είναι η EFSF;
Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) είναι μια εταιρεία η οποία συμφωνήθηκε από τις 16 χώρες το ευρώ στις 9 Μαΐου 2010 και ενσωματώθηκε στο Λουξεμβούργο βάσει λουξεμβουργιανής νομοθεσίας στις 7 Ιουνίου 20101. Ο στόχος του EFSF είναι να διατηρήσει τη χρηματοοικονομική σταθερότητα της νομισματικής ένωσης της Ευρώπης με την παροχή έκτακτης οικονομικής βοήθειας σε κράτη μέλη της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν δυσκολίες. Προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος του, το EFSF μπορεί με την υποστήριξη του Γερμανικού Γραφείου Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (DMO) την έκδοση ομολόγων ή άλλων χρεογράφων στην αγορά για να αυξήσει τα κεφάλαια που απαιτούνται για την παροχή δανείων σε χώρες που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες. Θέματα που θα συνοδεύεται από εγγυήσεις που παρέχονται από κράτη μέλη της ευρωζώνης έως και € 440 δισεκατομμύρια σε αναλογική βάση, σύμφωνα με το μερίδιό τους στο καταβεβλημένο κεφάλαιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ)
.
.A3 – Θα το EFSF να είναι ένα μεγάλο ίδρυμα;
Ο ευρωπαϊκός μηχανισμός έχει μια πολύ απλή οργάνωση. Θα έχει προσωπικό περίπου μια ντουζίνα υπαλλήλους. Η λιτή δομή είναι δυνατή επειδή γερμανικοί Φορείς (front office) και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (back office) παρέχει υποστήριξη στο EFSF. Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα διασφαλίσει τη συνοχή μεταξύ EFSF επιχειρήσεων και άλλη βοήθεια σε κράτη μέλη της ευρωζώνης.
Δηλαδή θα το ελέγχει μια άλλη Τράπεζα.
.␣ A4 – Ποιος διαχειρίζεται το EFSF;Ο Διευθύνων Σύμβουλος είναι ο Klaus Regling, πρώην Γενικό Διευθυντή της Διεύθυνσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Γενική Διεύθυνση Οικονομικών και Χρηματοδοτικών Υποθέσεων, που επίσης εργαζόταν στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και το γερμανικό Υπουργείο Οικονομικών και έχει επαγγελματική εμπειρία από τη συνεργασία στις χρηματοπιστωτικές αγορές.
Πες μου τον φίλο σου να σου πω ποιός είσαι “έχει επαγγελματική εμπειρία από τη συνεργασία στις χρηματοπιστωτικές αγορές.” έβαλαν τον Ντιτρού παιδαγωγό.
Και τέλος στο ζουμί :
␣ A5 – Ποιος θα επιβλέπει την EFSF;
Το διοικητικό συμβούλιο του EFSF αποτελείται από υψηλού επιπέδου εκπροσώπους των 16 κρατών μελών της ζώνης του ευρώ, δηλαδή Υφυπουργοί ή υφυπουργοί ή διευθυντής στρατηγοί των εθνικών δημόσιων ταμείων. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), το καθένα έχει παρατηρητές στο διοικητικό συμβούλιο EFSF. Το EFSF διοικητικό συμβούλιο έχει ως επικεφαλής τον πρόεδρο της Οικονομικής και Δημοσιονομικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
␣ A6 – Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει εποπτικό ρόλο;
Παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένη υποχρέωση για λογοδοσία προς το Ευρωπαϊκό
Κοινοβούλιο το EFSF θα έχει μια στενή σχέση με τις σχετικές επιτροπές.
␣ A7 – Είναι το EFSF μια αυτοδύναμη λύση για να υποστηρίξει τις χώρες της ευρωζώνης;
Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας είναι μέρος ενός ευρύτερου δικτύου ασφαλείας για τη διατήρηση της χρηματοοικονομικής σταθερότητας στο εσωτερικό της Ευρώπης. Τα μέσα του EFSF θα ήταν να συνδυαστεί με δάνεια μέχρι € 60.000 εκατομμύρια προέρχονται από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθεροποίησης (EFSM), δηλαδή κεφάλαια που αντλήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την εγγύηση του προϋπολογισμού της ΕΕ, και έως € 250 δισ. από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για ένα οικονομικό δίχτυ ασφαλείας μέχρι και € 750 δις.
Βγάλατε άκρη; Ποιός θα ελέγχει την Σωτηρία μας; Αυτοί που χρωστάμε….!
Κάποιοι φύτεψαν στην “Ευρωπαϊκή Κυβέρνηση” κάτι άτομα σαν τον Ρομπούϊ ή τον Μπαρόζο ή τον Ολι Ρεν, χωρίς εκλογές και τώρα αυτοί, θα μιλάνε με κάτι άλλους που φυτεψαν σε μια ΜΚΟ “σωτηρίας” σαν το EFSF και εσείς περιμένετε Ελευθερία και Σωτηρία.
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ
Ολόκληρο το Αγγλικό κείμενο το βρήκα στο blog του Κώστα Καββαθά.
Επεξήγηση Πίνακα
Οπως βλέπουμε η Ελλάδα ήταν σταθερά αρνητική στην σχέση εισαγωγών-εξαγωγών, αλλά τουλάχιστον ήταν σταθερή από -2 έως -3.
Από την εποχή του Σημιτικού Μεσαίωνα, το χρήμα άρχιζε να ρέει κι από τις πράσινες απάτες (Χρηματιστηρίου, 2004) αλλά κι από την προσπάθεια να μπούμε στο Ευρώ. Με τα δάνεια οι ξένοι είχαν διπλό όφελος, από την μια τραβούσαν λεφτά από την αγορά (Χρηματιστηρίο, χαμηλούς μισθούς κάτω του πληθωρισμού) από την άλλη πλήρωναν τους ξένους Εργαζομένους (Hochtief, BMW, Porsche, Siemens κτλ), χρέωσαν υπέρογκα μη παραγωγικού τομείς του Δημοσίου (px Δρόμους, φάτε τσιμέντο τώρα), δηλαδή δανεικά κι αγύριστα, που τώρα έρχονται και τα ζητάνε μαζι με του Παραγωγικούς (πχ ΔΕΗ, ΟΤΕ). Και η καλύτερη παράπλευρη απώλεια ήταν να κλείσουν κι οι τελευταίες καλές Ελληνικές επιχειρήσεις.
Φυσικά όλα αύτα μέσα στο κλίμα του Βλαχοπλούσιων με τα must-have και το “τι-θα-φορεθει-φέτος”.
Οσο έπεφτε η Ελληνική παραγωγή, τόσο βάθενει το έλλειμα, ήρθε και το 2008 η κρίση στην Ευρώπη, οπότε σταμάτησαν να αγοράζουν κι αυτά που αγόραζαν οι Ευρωπαίοι, γιατί δεν είχαν λεφτά και μας αποτελείωσε.
Τι μπορούμε να κάνουμε τώρα; Πολύ απλά να τους δώσουμε τα γραμμάτια να διαβάσουν
ΤΑ ΑΜΟΙΒΑΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ
Το 2011 μάλιστα που μιλάνε για “αύξηση των εξαγωγών” εννοούν το ότι ανεβήκαμε από το -14 στο -11, αυτό για να μην τρώτε κουτόχορτο….
πηγη..
blog του Κώστα Καββαθά.

εμεις οι υπολοιποι να δεις...!!!

Ευλογες αποριες....

Αφου δουλευεις για να ζεις......γιατι σκοτωνεσαι στη δουλεια..???

Τα σύνδρομα «Ραν Ταν Πλαν» στην πολιτική



Για όσους τυχόν δεν γνωρίζουν ο Ραντανπλάν είναι το συμπαθέστατο σκυλάκι με το άστρο του σερίφη κρεμασμένο στο λαιμό κάτι σαν αστυνομικό σκυλί.
Οι ψυχίατροι που εξέτασαν τον Ραντανπλάν απεφάνθησαν ότι το σκυλί πάσχει από μερικά σύνδρομα.
Ένα απ’ αυτά είναι η πολύ καθυστερημένη αντίδρασή του στα γεγονότα πχ ένα άλογο του πατάει την ουρά και όταν το άλογο χάνεται στον ορίζοντα ο Ραντανπλάν πετάγεται ξαφνικά και γαβγίζοντας βρίζει που του....
πάτησαν την ουρά. Αυτό το σύνδρομο οι ψυχολόγοι το ονόμασαν «αντανακλαστικά» Ραντανπλάν.

Σε μία φανταστική «φανταστική» χώρα η κυβέρνηση πάσχει απ’ το σύνδρομο «αντανακλαστικά» Ραντανπλάν.
Ενώ έχουν τελειώσει οι εκλογές και είναι ήδη κυβέρνηση αντιδρά με δεδομένα περασμένου χρόνου και αντιπολιτεύεται την αντιπολίτευση.

Ο πρωθυπουργός αυτής της φανταστικής «φανταστικής» χώρας ενώ η οικονομία της είναι κατεστραμμένη έχοντας μείνει σαν τον Ραντανπλάν στο παρελθόν των παχιών αγελάδων βροντοφωνάζει «λεφτά υπάρχουν» και σε λίγους μήνες η χώρα πτωχεύει και οδηγείται υπό την σκέπη της αγίας τρόικα με μειωμένη κυριαρχία.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αυτής της φανταστικής υπέροχης χώρας ενώ ηγείται κόμματος εξουσίας έχοντας μείνει σε παρελθόντα χρόνο όταν ηγείτο ενός άλλου πολύ μικρού προσβλέπει στη μεγάλη επιτυχία να κερδίσει στις επόμενες εκλογές το συγκλονιστικό 33%. Βέβαια θα πει κάποιος ότι μιλάνε για αυτοδυναμία ε! λένε και καμία μα..κία για να περνά η ώρα.

Ένα δεύτερο σύνδρομο που ανακάλυψαν οι ψυχολόγοι στον Ραντανπλάν είναι η αδυναμία του να ξεχωρίζει ενίοτε τους καλούς απ’ τους κακούς. Τους μπερδεύει πχ συμπεριφέρεται φιλικά και ακολουθεί τους κακούς Ντάλτον ενώ γαβγίζει και επιτίθεται στους αστυνόμους. Αυτό το σύνδρομο το ονόμασαν «σύγχυση» Ραντανπλάν.

Ο πρωθυπουργός λοιπόν της φανταστικής «φανταστικής χώρας πάσχει απ’ το σύνδρομο «σύγχυση» Ραντανπλάν. Ενώ δηλώνει ότι βρισκόμαστε σε πόλεμο και έχει και πιστόλι αντί να το στρέψει κατά των κακών (τρόικα, τοκογλύφοι) το στρέφει και πυροβολεί τον λαό που τον εξέλεξε πρωθυπουργό.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης της φανταστικής «φανταστικής» χώρας αντί να καταδικάζει τα κακά πεπραγμένα του κόμματός του όταν αυτό ήταν στην κυβέρνηση (σκάνδαλα) συμμαχεί με το κακό παρελθόν του κόμματός του και πυροβολεί την αλήθεια.

Ένα τρίτο σύνδρομο Ραντανπλάν που ανακάλυψαν οι ψυχολόγοι είναι η μιμητικότητα του συμπαθούς τετράποδου. Όταν συναντά κάποιο άλλο τετράποδο το μιμείται πχ συναντά ένα λαγό; Τότε πηδάει σαν λαγός. Το ονόμασαν σύνδρομο «μίμηση» Ραντανπλάν.

Ο αρχηγός λοιπόν της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην υπέροχη χώρα που αναφέρω διορίζει δύο αντιπροέδρους για να θωρακίσει το κόμμα και να λειτουργεί καλύτερα. Τους Ηρακλειδείς του κόμματος τον κ. πολιτικά «μηδέν» και το κ. πολιτικά «τίποτα».

Ο πρωθυπουργός πάσχοντας απ’ το σύνδρομο «μίμηση» Ραντανπλάν διορίζει κι αυτός δύο αντιπροέδρους αλλά δεν προβλέπει δεύτερη καρέκλα. Η μάνα του τον είχε προειδοποιήσει ότι δεν χωράνε δύο κώλοι σε μία καρέκλα πόσο μάλλον αν είναι και χοντροί. Τα επακόλουθα της έλλειψης δεύτερης καρέκλας τα βλέπουμε και θα τα δούμε απολαυστικά στο μέλλον.

Η χώρα και τα πρόσωπα είναι φανταστικά και όποιος θελήσει να τα ταυτίσει με υπαρκτά κινείται εκ του πονηρού.
Ας έχουμε υγεία και υπομονή, υπάρχει και συνέχεια.

39 ατάκες για τη χρεοκοπία


Φοβερό. Μπήκε στο σούπερ μάρκετ ένας ληστής και μου έκλεψε τη λίστα με τα ψώνια.
Φαίνεται ότι χειροτέρεψαν τα πράγματα. Στα σούπερ μάρκετ χθες μου σκανάρισαν και τα ......
κέρματα.

Γιατί το λένε ΅μεσοπρόθεσμο΅ το πρόγραμμα; Γιατί μισθοί και συντάξεις δεν φτάνουν μέχρι τη μέση του μήνα.

Οι ληστείες συμφέρουν. Με σταμάτησε ο ληστής με το πιστόλι και μου λέει: Τα λεφτά σου ή τη ζωή σου! Και με 1,5 ευρώ γλίτωσα τη ζωή μου


Γιατί τρέχουν όλοι στα ΑΤΜ; Γιατί στα ΑΤΜ όταν πληκτρολογείς βγάζει τη φράση με τα αρχικά ΑΤΜ " Αύριο Τέρμα Μισθοί" ή έστω στις 13 Οκτωβρίου που μας λένε.



Και φυσικά έχει δίκιο ο Πάγκαλος που επανέλαβε το «μαζί τα φάγαμε». Πάχυνε τόσο που απολύθηκε ο υπεύθυνος της Google, επειδή δεν χώραγε να τον φωτογραφίσει ο δορυφόρος από το Google Herthe.


Έχω απεριόριστη υπομονή και πίστη στις εξαγγελίες των πολιτικών . Περιμένω μάλιστα την πράσινη ανάπτυξη να ωριμάσει.



Έπαιρνα 992 ευρώ και τώρα με τις περικοπές παίρνω 392. Τουλάχιστον κερδίζω στον λήγοντα.


Φοβεροί οι Έλληνες. Πηγαίνουμε φροντιστήριο για να διδασκόμαστε από τα λάθη μας.



Αν δεν μπορείς να αποφύγεις την χρεωκοπία, τουλάχιστον απόλαυσέ την.


Σε λίγο θα λέμε στα παιδιά, ότι τα λεφτά τα φέρνει ο πελαργός.


Μην τα περιμένετε όλα από την ομάδα Δίας. Κλεφτείτε μόνοι σας.


Δεν κινδυνεύουμε να χρεοκοπήσουμε πια. Κινδυνεύουμε να σωθούμε.


Μετά τις αυξήσεις τις ΔΕΗ χθες το βράδυ μπήκαν διαρρήκτες στο σπίτι μου και μου έκλεψαν 10 κιλοβάτ.


Σταματήστε τη γη, να κατέβω να πληρώσω τις δόσεις.


Ο δρόμος για την χρεωκοπία είναι στρωμένος με τις καλύτερες προσθέσεις.


Παπανδρέου: Λεφτά σε μουά.


Δεν με πειράζει που τα φάγαμε μαζί με τον Πάγκαλο. Με πειράζει που το επιδόρπιο το έφαγε μόνος του.


Πάω να κλέψω το κράτος. Είναι σαν να θέλω να ζήσω περισσότερο από τον νεκροθάφτη μου.


Όταν μας έδειχναν το χρέος, εμείς κοιτάζαμε το δάχτυλο.


Μόνο στην Ελλάδα έχουμε πενταπλασιάσει το χάος.


Δούλευε το κεφάλι του Βενιζέλου χθες το βράδυ και οι γείτονες κάλεσαν την αστυνομία για παραβίαση της κοινής ησυχίας.


Το χειρότερο πράγμα στην κρίση είναι ότι η πλύση εγκεφάλου γίνεται από τον Μόσιαλο και τον Μανόλη Καψή.


Τελικά ο Ντοστογιέφκι έβλεπε μπροστά.



Η λύση στο πρόβλημα της χώρας είναι, αντί να ψηφίζουμε κυβέρνηση, να ψηφίζουμε αντιπολίτευση.


Αν ο θεός ήξερε ότι θα υπάρχει ΔΕΗ , δεν θα έλεγε «Γενηθήτω φως».


Έβαλα χρονοδιακόπτη στο ψυγείο , να ανοίγει σαν τα ταμεία της τράπεζας. Από τότε με έκλεψαν 5 πέντε φορές.

Η χρεοκοπία επιτρέπεται , αρκεί να μην γίνεται πολύ συχνά


Σε λίγο όταν τρώει κάποιος σε αυτή την χώρα, θα λέμε ότι είναι « υπό την επήρεια φαγητού» και θα τον ονομάζουμε " χρήστη φαγητού"


Είπα ότι δουλεύω τζάμπα, αλλά ο υποψήφιος εργοδότης μου ζήτησε να πληρώσω και τις κρατήσεις.

Έχει και τα καλά της η ανεργία. Πρώτη φορά κάνω week end, Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή.


Τόχαμε παρακάνει όμως και οι Έλληνες. Πρώτα παίρναμε το εφάπαξ, και μετά πιάναμε δουλειά

Πρωί πρωί σήμερα μου έκαναν φάρσα από την Τράπεζα. Με κάλεσαν και μου πρότειναν να βγάλω πιστωτική κάρτα.


Άλλαξε και ο τρόπος που γίνονται οι ληστείες. Παλιά, λέγαμε « ληστείααα!». Τώρα λέμε « νηστείααα! ».


Τέρμα οριστικά το κρέας. Πρέπει να κάνω αναδιάρθρωση φαγητού.


Μετά το ψηφιακό βιβλίο ο Γιώργος εξάγγειλε και το ψηφιακό φαγητό. Και η Διαμαντοπούλου το φαγητό σε φωτοτυπίες.


Και ένας υποψήφιος να υπήρχε στις εκλογές, στην Ελλάδα θα ψηφίζαμε τον χειρότερο.


Πιστεύω στη μετά χρεωκοπία ζωή.

''ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ,ΑΝ ΘΕΛΟΥΝ,ΜΑΣ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΣΩΒΡΑΚΑ''ΔΗΛΩΣΕ ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΣΤΟ SPIEGEL!

Το Der Spiegel μας έχει συνηθίσει σε πολύ αρνητικά για την Ελλάδα δημοσιεύματα. Δεν ξέρουμε τι …κρίση έπιασε τους Γερμανούς, αλλά η συνέντευξη του Albrecht Ritsch, Wirtschaftshistoriker (καθηγητή Ιστορίας της Οικονομίας) που δημοσιεύει είναι εκπληκτική και πρέπει να τη διαβάσουν πολύ προσεκτικά η Μέρκελ,ο Σόϊμπλε κι όλοι όσοι έχουν κάνει πειραματόζωο την Ελλάδα!

Ο καθηγητής σε.....
γενικές γραμμές:

•Χαρακτηρίζει αδικαιολόγητη τη συμπεριφορά των Γερμανών που συνοψίζεται στο “λεφτά θα πάρετε μόνο αν κάνετε αυτό που σας λέμε”.

•Θυμίζει τις μεγάλες χρεοκοπίες της Γερμανίας και υπενθυμίζει ότι το οικονομικό της θαύμα το οφείλει στις ΗΠΑ!

• Θα έπρεπε αντίθετα να είμαστε ευγνώμονες, να εξυγιάνουμε την Ελλάδα με τα λεφτά μας. Αν εμείς εδώ παίξουμε το παιγνίδι των ΜΜΕ, παριστάνοντας τον χοντρό Εμίλ, που καπνίζει το πούρο του και αρνείται να πληρώσει, κάποτε κάποιοι θα μας στείλουν τους παλιούς λογαριασμούς,λέει και αφήνει ξερούς τους Γερμανούς!

ΟΛΟ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ:

Spiegel: Κυριε Ritschl η Γερμανία συζητάει αυτό τον καιρό για περαιτέρω οικονομική βοήθεια για την Ελλάδα σαν υπεράνω όλων ηθικολόγος. Η κυβέρνηση ενεργεί με ακαμψία σύμφωνα με τη ρήση : ¨λεφτά θα πάρετε μόνο αν κάνετε αυτό που σας λέμε¨. Είναι δίκαιη αυτή η συμπεριφορά

Ritschl: Οχι, είναι απολύτως αδικαιολόγητη. 


Spiegel Μάλλον δεν το βλέπουν έτσι οι περισσότεροι Γερμανοί.

Ritschl Μπορεί, αλλά η Γερμανία έζησε τις μεγαλύτερες χρεοκοπίες της νεότερης ιστορίας. Την σημερινή οικονομική ανεξαρτησία της και τη θέση της ως Διδασκάλου της Ευρώπης την χρωστάει στις ΗΠΑ, οι οποίες μετά τον 1ο αλλά και τον 2ο Παγκόσμιο πόλεμο παραιτήθηκαν από το δικαίωμα τους για τεράστια χρηματικά ποσά. Αυτό δεν το θυμάται όμως κανείς.

Spiegel Τι ακριβώς συνέβη τότε;

Ritschl Η δημοκρατία της Βαϊμάρης κατόρθωσε να επιζήσει από το 1924 μέχρι 1929 αποκλειστικά με δανεικά, τα δε χρήματα για τις αποζημιώσεις του 1. Παγκοσμιου πολέμου δανείστηκε από τις ΗΠΑ. Αυτη η ¨δανειακή Πυραμίδα¨ κατέρρευσε με την κρίση του 1931. Τα χρήματα των δανείων των ΗΠΑ είχαν εξαφανιστεί, η ζημιά για τις ΗΠΑ τεράστια, οι συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία καταστροφικές.

Spiegel Το ίδιο και μετά τον 2ο Παγκόσμιο πόλεμο; 


Ritschl Η Αμερική τότε φρόντισε να μην θέσει κανείς από τους συμμάχους αξιώσεις για αποζημίωση. Εκτός από μερικές εξαιρέσεις, ματαιώθηκαν όλες οι αξιώσεις μέχρι μια μελλοντική επανένωση των Γερμανιών (ανατολικής και δυτικής). Αυτό ήταν πολύ ζωτικό για την Γερμανία, ήταν στην ουσία η οικονομική βάση του γερμανικού μεταπολεμικού θαύματος. Αλλά παράλληλα, τα θύματα της γερμανικής κατοχής ήταν αναγκασμένα να αποποιηθούν τα δικαιώματα τους για αποζημίωση, μεταξύ αυτών και οι Έλληνες. 


Spiegel Στη σημερινή κρίση παίρνει η Ελλάδα από Ευρώπη και ΔΝΤ 110 δις και συζητιέται ένα πρόσθετο πακέτο, που θα είναι εξ ίσου μεγάλο. Πρόκειται δηλαδή για πολλά χρήματα. Πόσο μεγάλες ήταν οι γερμανικές χρεοκοπίες;

Ritschl Αναλογικά με την οικονομικη επιφανεια που είχαν οι ΗΠΑ κατά την εποχή εκείνη, τα γερμανικά χρέη της δεκαετίας του 30 ισοδυναμούν με το κόστος της κρίσης του 2008. Συγκριτικά, λοιπόν, τα χρέη της Ελλάδας είναι μηδαμινά. 


Spiegel Αν υποθέταμε ότι υπήρχε μια παγκόσμια λίστα για βασιλιάδες της χρεοκοπίας, ποιά θα ήταν η θέση της Γερμανίας;

Ritschl Αυτοκρατορική. Σε σχέση με την οικονομική επιφάνεια της χώρας, η Γερμανία είναι ο μεγαλύτερος αμαρτωλός του 20ου αιώνα και πιθανόν της νεότερης οικονομικής ιστορίας. 


Spiegel Ούτε η Ελλάδα δεν μπορεί να μας ανταγωνιστεί;

Ritschl Όχι, η Ελλάδα παίζει ένα δευτερεύοντα ρόλο. Υπάρχει, βέβαια, το πρόβλημα του κινδύνου της μετάδοσης της κρίσης στις γνωστές ευρωπαϊκές χώρες. 


Spiegel Η ομοσπονδιακή δημοκρατία της Γερμανίας θεωρείται ως ενσάρκωση της σταθερότητας. Πόσες φορές έχει χρεοκοπήσει η Γερμανία;

Ritschl Εξαρτάται πως το υπολογίζει κανείς. Τον τελευταίο αιώνα τουλάχιστο τρεις φορές. Μετά την τελευταία στάση πληρωμών στη δεκαετία του 30, ανακουφίστηκε η Γερμάνια από τις ΗΠΑ με μια μείωση χρεών, η αλλιώς ένα „Haircut“, που ισοδυναμεί με ένα μεγαλόπρεπο Afro-Look που μετατρέπεται σε φαλάκρα. Από τότε κρατάει η χώρα την οικονομική λάμψη της, ενώ οι υπόλοιποι ευρωπαίοι δούλευαν σαν τα σκυλιά για να ορθοποδήσουν από τις καταστροφές του πολέμου και τη γερμανική κατοχή. Κι ακόμη το 1990 είχαμε επίσης μια στάση πληρωμών.

Spiegel Πως είπατε;

Ritschl Βεβαίως! Ο τότε καγκελάριος Kohl αρνήθηκε να υλοποιήσει τη Συμφωνία του Λονδίνου, του 1953. Η συμφωνία έλεγε ότι οι γερμανικές πολεμικές αποζημιώσεις στην περίπτωση της επανένωσης των Γερμανίων θα πρέπει να τεθούν υπό επαναδιαπραγμάτευση. Η Γερμάνια όμως δεν πλήρωσε αποζημιώσεις μετά το 1990 (εκτός πολύ λίγων) ούτε τα αναγκαστικά δανεια, ούτε τα έξοδα κατοχής. Η Ελλάδα είναι ένα από τα κράτη, που δεν πήραν δεκάρα. 


Spiegel Σε αντίθεση με το 1953, συζητείται επί του παρόντος η διάσωση της Ελλάδας, λιγότερο μέσω μιας μείωσης των χρεών και περισσότερο μέσω μιας παράτασης του χρόνου πληρωμής των κρατικών ομολόγων, δηλαδή μιας ήπιας αναπροσαρμογής των χρεών. Μπορούμε εδώ να μιλάμε για επαπειλούμενη χρεοκοπία;

Ritschl Οπωσδήποτε. Ακόμη κι αν ενα κράτος δεν είναι εκατό τα εκατό ανίκανο να ικανοποιήσει τους πιστωτές του, μπορεί να είναι υπό χρεοκοπία. Ακριβώς όπως στην περίπτωση της Γερμανίας τη δεκαετία του 50, ειναι ψευδαίσθηση να πιστεύουμε ότι η Ελλάδα θα μπορέσει μόνη της να πληρώσει τα χρέη. Και όποιος δεν το μπορεί είναι εξ ορισμού χρεοκοπημένος. Τώρα θα έπρεπε να καθοριστεί, ποια χρηματικά ποσά είναι έτοιμοι οι πιστωτές να θυσιάσουν. Δηλαδή θα πρέπει να βρούμε ποιός θα πληρώσει το μάρμαρο. 


Spiegel Το κράτος που πληρώνει τα περισσότερα είναι η Γερμανία.

Ritschl Μάλλον κάπως έτσι θα πρέπει να γίνει. Αλλά ήμασταν στο παρελθόν πολύ ανέμελοι. Η βιομηχανική μας παραγωγή κέρδισε πολλά από τις υπέρογκες εξαγωγές. Οι αντιελληνικές θέσεις που προβάλλονται από τα ΜΜΕ εδώ είναι πολύ επικίνδυνες. Μην ξεχνάτε ότι ζούμε μέσα σε ένα γυάλινο σπίτι: Το οικονομικό μας θαύμα έγινε δυνατό αποκλειστικά και μόνο επειδή δεν αναγκαστήκαμε να πληρώσουμε αποζημιώσεις. 


Spiegel Η Γερμανία δηλαδή θα έπρεπε να είναι πιο συγκρατημένη;
Ritschl Η Γερμανία στον 20ο αιώνα άρχισε δυο πολέμους, τον δεύτερο δε τον διεξήγαγε ως πόλεμο αφανισμού και εξολόθρευσης και στη συνέχεια οι εχθροί της αποποιήθηκαν το δικαίωμα τους εν μέρει η και καθολικά για αποζημιώσεις. Το ότι η Γερμανία πραγματοποίησε το θαύμα της πάνω στις πλάτες άλλων ευρωπαίων δεν το έχουν ξεχάσει οι Έλληνες.

Spiegel Τι εννοείτε;

Ritschl Οι Έλληνες ξέρουν τα εχθρικά άρθρα και γνώμες στα γερμανικά ΜΜΕ πολύ καλά. Αν η διάθεση των Ελλήνων γίνει πολύ πιο επιθετική, μπορεί να αναβιώσουν οι παλιές διεκδικήσεις, αρχίζοντας από την Ελλάδα, και αν η Γερμανία ποτέ αναγκαστεί να πληρώσει, θα μας «πάρουν ακόμη και τα σώβρακα».

Θα έπρεπε αντίθετα να είμαστε ευγνώμονες, να εξυγιάνουμε την Ελλάδα με τα λεφτά μας. Αν εμείς εδώ παίξουμε το παιγνίδι των ΜΜΕ, παριστάνοντας τον χοντρό Εμίλ, που καπνίζει το πούρο του και αρνείται να πληρώσει, κάποτε κάποιοι θα μας στείλουν τους παλιούς λογαριασμούς. 


Spiegel Τουλάχιστον στο τέλος μερικές ηπιότερες σκέψεις: Αν μπορούσαμε να μάθουμε κάτι από τις εξελίξεις, ποια λύση θα ήταν η καλύτερη για την Ελλάδα και τη Γερμανία; 


Ritschl Οι χρεοκοπίες της Γερμανίας τα περασμένα χρόνια το δείχνουν: Το λογικότερο είναι τώρα να συμφωνηθεί μια μείωση του χρέους. Όποιος δάνεισε λεφτά στην Ελλάδα, πρέπει να χάσει ένα μεγάλο μέρος τους. Αυτό θα ήταν καταστροφικό για τις τράπεζες, γι’ αυτό θα ήταν αναγκαίο ένα πρόγραμμα βοήθειας. Μπορεί αυτή η λύση να είναι ακριβή για τη Γερμανία, αλλά έτσι κι αλλιώς θα πρέπει να πληρώσουμε. Κι έτσι θα είχε και η Ελλάδα μια ευκαιρία για μια νέα αρχή. 


Albrecht Ritsch , Wirtschaftshistoriker 
(καθηγητής “Ιστορίας της Οικονομίας”)
SPIEGEL 

Μας τη φέρανε, κορόιδα!


Μας τη φέρανε, κορόιδα!

thumb
Του Σταύρου Χριστακόπουλου
Την ώρα που το Ντούο Φαλιμέντο (ο «Λεφτά Υπάρχουν» και ο «Αργεντινή Θα Γίνουμε») έπειθαν κόσμο και κοσμάκη ότι μας ξανασώσανε, την 21η Ιουλίου, ντάλα καλοκαίρι με τους αφελείς στις παραλίες, πίσω από την πλάτη μας στηνόταν ημεγαλύτερη αρπαχτή που έγινε ποτέ εις βάρος της ταλαίπωρης Ελλαδίτσας και των αφελών που την κατοικούν. Όμως, ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον, ακόμη κι αν τον χαρίζουμε (και αυτόν!) στη Γερμανία.
Από όσα αποκαλύπτονται αυτές τις μέρες, το μοναδικό συμπέρασμα είναι ότι μια τεράστια πολιτική και οικονομική απάτη εκτυλίσσεται σε δύο φάσεις, ως μέρη του ίδιου σχεδίου, με τον κωδικό «21η Ιουλίου».

Τρελό πάρτι κερδοσκόπων
Η μια από τις αποφάσεις του Ιουλίου (για την άλλη θα τα πούμε προσεχώς) αφορούσε τη χρονική μετακύλιση (rollover) ομολόγων και την αντικατάσταση παλαιών, αξίας έως 135 δισ. ευρώ και λήξεως μέχρι και το τέλος του 2020. Υποτίθεται ότι αυτή η διαδικασία θα μείωνε το χρέος της Ελλάδας κατά 21%περίπου.
Ακόμη υποτίθεται ότι έτσι θα εκπληρωνόταν επιπλέον ο στόχος της Μέρκελ και του «Λεφτά Υπάρχουν» να συμμετάσχουν (δηλαδή να χάσουν λεφτά) και οι ιδιώτες κάτοχοι ομολόγων, ώστε να... τιμωρηθούν έστω και λίγο οι άφρονες δανειστές, να ελαφρυνθεί η ελληνική οικονομία από τα βάρη των τόκων, να ρίξει χρήμα στην ανάπτυξη, να μειώσει το ποσοστό του χρέους επί του ΑΕΠ και να ξαναβγούν και του σπανού τα γένια.
Παπάρια μάντολες, που λέει κι ο Γεωργίου. Όχι ότι δεν έχουμε καταλάβει, αλλά τώρα μαθαίνουμε και τις λεπτομέρειες. Με τη συνδρομή λοιπόν των New York Times (NYT, συντομογραφικώς) και ενός πολύ ενδιαφέροντος και αναλυτικού ρεπορτάζ του δημοσιογράφου Landon Thomas Jr, μαθαίνουμε ότι μια σειρά επενδυτές κάνουν τρελό πάρτι με τα ελληνικά ομόλογα εν όψει του rollover.
Για την ακρίβεια ο άνθρωπος μας πληροφορεί ότι πολλοί «επενδυτές» έχουν ξεχυθεί στην ελεύθερη (δευτερογενή) αγορά και καβαντζώνουν σωρηδόν ελληνικά ομόλογα. Μάλιστα τα ομόλογα Γραικολάνδης συμπεριλαμβάνονται αυτή την εποχή, ιδιαίτερα μετά την 21η Ιουλίου, στις πιο «καυτές» αγορές. Γιατί; Απλούστατο:
● Οι μάγκες αγοράζουν κάθε ελληνικό ομόλογο περίπου στα 36 σεντς ανά ευρώ ονομαστικής αξίας. Δηλαδή στο 36%. Δηλαδή με έκπτωση 64%. Λογικό, αφού, λόγω της τρομακτικής τους απαξίωσης, αυτή είναι η πραγματική αξία των ελληνικών ομολόγων στην αγορά.
● Η ελληνική κυβέρνηση επισήμως πρόκειται να ανταλλάξει αυτά τα σημερινά σκουπίδια με νέα, ισχυράομόλογα, που θα αποτιμώνται στα 75 με 80 σεντς ανά ευρώ ονομαστικής αξίας των σημερινών.
● Δηλαδή, όποιος συμμετάσχει στο σχέδιο της «μείωσης του ελληνικού χρέους κατά 21%» βγάζει ζεστά100% κέρδη. Αρκεί να έχει κάνει την αγορά του μετά την 21η Ιουλίου – ή, τέλος πάντων, τον τελευταίο χρόνο – και να έχει πάρει το εμπόρευμα κοψοχρονιά.
● Σύμφωνα λοιπόν με το ρεπορτάζ των ΝΥΤ, πολλά κερδοσκοπικά κεφάλαια (τα επιλεγόμενα και hedge funds), τα οποία έχουν ξεχυθεί στην αγορά αμέσως μετά τη συμφωνία της 21ης Ιουλίου για να μαζέψουνε τη σημερινή σαβούρα και να βγάλουν χρυσά κέρδη στα σίγουρα, έχουν καβαντζάρει μέχρι σήμερα ομόλογα ονομαστικής αξίας κάπου 40 δισ. ευρώ από τα 130 που θα φτάσει το rollover – με συμμετοχή στο 90% και βάλε, η οποία θεωρείται πλέον σίγουρη.
● Δηλαδή το ένα τρίτο του όλου «κόλπου» το κρατάνε στα χεράκια τους τα πιο αρπακτικά λαμόγια της διεθνούς κερδοσκοπίας, τα οποία, αντί να χάσουν, όπως μας παραμυθιάζουν τα παλικάρια μας, θαδιπλασιάσουν τα λεφτά τους. Τα οποία βεβαίως θα διασφαλίσουμε και θα εγγυηθούμε εμείς οι μαλάκες χάρη στους Παπανδρέου και Βενιζέλο.
Προσέξτε όμως: Αυτά είναι τα σημερινά δεδομένα. Μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, οπότε αναμένεται να εγκριθεί το συγκεκριμένο κόλπο από τα κοινοβούλια των 17 χωρών - μελών της ευρωζώνης, μένει ακόμηένας μήνας. Της μαϊμούς ο γάμος μέχρι τότε...
Και, βεβαίως, ένα από τα πιο λογικά ερωτήματα είναι ποιοι και πόσοι από το εσωτερικό της χώρας έχουν σπρώξει τα ευρούδια τους για να συμμετάσχουν στο μεγάλο πάρτι. Διότι τα εγχώρια λαμόγια είναι μάλλον αδύνατον να απέχουν από τη λεηλασία.
● Τι κι αν η υπερατλαντική Wall Street Journal έλεγε, πριν από ένα μήνα, ότι αυτό το κόλπο είναι κομμένο και ραμμένο εξ αρχής στα μέτρα των τραπεζών και τελικά δεν πρόκειται να ωφελήσει την Ελλάδα. Το Ντούο Φαλιμέντο επιμένει.
● Τι κι αν υποστηρίζει ακριβώς το ίδιο ο Ότμαρ Ίσινγκ, πρώην μέλος της ΕΚΤ και εν των σχεδιαστών του ευρώ (και όχι κάποιος εγχώριος σκιτζής, από αυτούς που επιλέγουν τα τηλεκανάλια), ο οποίος συμπληρώνει ότι τράπεζες και άλλοι πιστωτές δεν αναγκάστηκαν να συνεισφέρουν περισσότερα.
● Τι κι αν οι ΝΥΤ στο εν λόγω ρεπορτάζ τους επικαλούνται αναλυτές της αγοράς που υποστηρίζουν ότι «οι περισσότερες από τις τράπεζες που θα συμμετάσχουν στο rollover θα έχουν απώλειες πιο κοντά στο 10% ή και λιγότερο επί ομολόγων που είναι διαπραγματεύσιμα τώρα με discount (έκπτωση) περίπου 60%».
Τίποτε δεν πτοεί το Ντούο Φαλιμέντο. Μια συμφωνία αυτού του μεγέθους μπορεί να είναι άχρηστη για τη χώρα και επιβλαβής για τον ελληνικό λαό – ο οποίος θα κληθεί να εγγυηθεί και να πληρώσει πάλι τα κερατιάτικα και τρελά ρκέρδη των κερδοσκόπων – αλλά θα είναι επικερδέστατη για το διεθνές και το εγχώριο λαμογιστάν. Του οποίου τα συμφέροντα μάλλον έχουν τον πρώτο λόγο...

Πού 'τανε ο νους μας πού 'τανε
● Μήπως τώρα καταλαβαίνουμε γιατί ο Βαγγελάκης μας απειλεί ότι «θα γίνουμε Αργεντινή» αν δεν είμαστε καλά παιδιά;
● Μήπως τώρα καταλαβαίνουμε γιατί οι μισθοί μας πάνε – και θα πάνε – στα Τάρταρα;
● Μήπως τώρα καταλαβαίνουμε γιατί γκρεμίζεται το σύμπαν γύρω μας;
● Μήπως τώρα καταλαβαίνουμε γιατί εμείς είμαστε όλοι διεφθαρμένοι και συντεχνίες – δημόσιοι, ιδιωτικοί, έμποροι, μικρομεσαίοι, ελευθεροεπαγγελματίες, αυταπασχολούμενοι, ιδιοκτήτες και μεροκαματιάρηδες αδιακρίτως – και πρέπει να μας σκίσουνε τον πάτο;
● Μήπως τώρα καταλαβαίνουμε γιατί η φορολογία είναι οριζόντια, χωρίς διακρίσεις;
● Μήπως τώρα καταλαβαίνουμε γιατί οι απολύσεις στο Δημόσιο είναι κι αυτές οριζόντιες και γιατί – αντί της άθλιας εφεδρείας – σε λίγο θα γίνουν απευθείας και χωρίς βαζελίνη;
● Μήπως τώρα καταλαβαίνουμε γιατί φορολογούν τους ανέργους, εξαφανίζουν τις συντάξεις, αφήνουν τους φτωχούς να πεθάνουν από το κρύο, καταργούν υγεία, παιδεία και πρόνοια και αυξάνουν αλματωδώς τους άστεγους;
● Μήπως τώρα καταλαβαίνουμε γιατί σε λίγο θα πηγαίνουμε αυτόφωρο αν δεν μπορούμε να πληρώσουμε και χρωστάμε πάνω από πέντε χιλιάρικα στην εφορία;
● Μήπως τώρα καταλαβαίνουμε γιατί τράπεζες και εφορία την έχουν πέσει ήδη μανιωδώς στην κατάσχεση μισθών ανθρώπων που δεν αντέχουν πια να πληρώσουν;
● Μήπως τώρα καταλαβαίνουμε γιατί την είσπραξη των φόρων θα την αναλάβουν οσονούπω εισπρακτικές με μπράβους κεφαλοκυνηγούς που για αμοιβή 200 ευρώ το κεφάλι θα κυνηγάνε φτωχομπινέδες για να τους παραδώσουν στους σερίφηδες της τρόικας;
● Μήπως τώρα καταλαβαίνουμε γιατί τα καρακόλια της τρόικας και της κυβέρνησης μας βρίζουν, μας συκοφαντούν, μας απειλούν και μας εκφοβίζουν κάθε μέρα;
● Μήπως τώρα καταλαβαίνουμε γιατί η αστυνομία την πέφτει οκτάχρονα στο Σύνταγμα και πουλάει καουμποϊλίκια με χημικά στα δεκαεξάχρονα αντί να κυνηγάει τις συμμορίες με τα καλάσνικοφ, που μπουκάρουν στα σπίτια για 150 ευρώ και στα περίπτερα για τηλεκάρτες και τσιγάρα;
1. Διότι προέχει να παντελονιάσουν τα – εγγυημένα από κυβέρνηση και ευρωκράτες – κέρδη τους τα διεθνή και εγχώρια λαμόγια.
2. Διότι μας πιάσανε με τις πιτζάμες και τώρα θα μας πάρουν και τα σώβρακα.
3. Διότι από την αρχή του μεγάλου κόλπου, παίζοντας το παιχνίδι τους, ψάχναμε (και πολλοί ακόμη «ψάχνουν» αλληλοκατηγορούμενοι) να βρούμε ποιος φταίει και όχι τι ετοιμάζουν για όλους μας, χωρίς διακρίσεις.
4. Διότι, όπως λέει κι ένας φίλος που σέβομαι, έχουμε μείνει κολλημένοι στο τεράστιο Εγώ της μεταπολίτευσης (και όχι μόνο αυτής, θα συμπλήρωνα) και αδυνατούμε να κατανοήσουμε ότι μόνο έναθηριώδες Εμείς μπορεί να ορθώσει ανάστημα στη λεηλασία, την αγριότητα, την απανθρωπιά και την υποδούλωση λόγω δανεικών.
Η εμμονή στο Εγώ, σε συνθήκες προτεκτοράτου χρέους για την Ελλάδα και σκλαβοπάζαρου για τους Έλληνες, μόνο σε έναν δρόμο μπορεί να μας βγάλει: στη μαζική εξαθλίωση και στην κοινωνία του καλάσνικοφ. Ας βρούμε λοιπόν το Εμείς, μπας και καταφέρουμε να πούμε το μεγάλο Όχι: «Αρνούμαι»...
ΥΓ.: Η ιστορία της μεγάλης αρπαχτής δεν τελειώνει στο rollover. Το ακόμη πιο μεγάλο κόλπο στήνεται με την εθνική περιουσία. Προς το παρόν συστήνω να διαβάσετε προσεκτικά το έντυπο «Π» αυτής της εβδομάδας. Και έπεται φοβερή συνέχεια, διότι το colpo grosso βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Και οι σχεδιαστές του θα είναι αύριο τόσο ανελέητοι όσο ψεύτες είναι σήμερα... 
πηγη..το ποντικι