Τρίτη 18 Ιουνίου 2013

Η AMAZON ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΣΤΗ CIA ΓΙΑ ΝΑ ΦΤΙΑΞΕΙ CLOUD

Επικερδής, ως φαίνεται, η συμφωνία για τον γίγαντα του διαδικτύου

Σιάτλ, Ουάσινγκτον
Τον αντίθετο δρόμο από αυτόν που παίρνουν πολλές εταιρείες, οι οποίες προωθούν μεγάλο μέρος των υπολογιστικών τους υπηρεσιών στο υπολογιστικό νέφος (cloud), ακολούθησε η CIA η οποία, σύμφωνα με σειρά εγγράφων κρατικών υπηρεσιών, φτιάχνει το δικό της, ιδιωτικό νέφος με τη βοήθεια της Amazon.

Οι πρώτες πληροφορίες ήρθαν στο φως τον Μάρτιο και σταδιακά περισσότερες λεπτομέρειες ήρθαν στο φως, αναφέρει το Wired.

Η CIA συνήψε συμφωνία με την Amazon για την παροχή υπηρεσιών νέφους για την επόμενη δεκαετία, αλλά την κράτησε μακριά από τα φώτα δημοσιότητας. Μόνο όταν η IBM διαμαρτυρήθηκε για αυτή αποφάσισε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες, αν και πάλι κάποια σημεία είναι φυσικό να μην αποκαλύπτονται.

Η λύση της Amazon ήταν τεχνολογικά ανώτερη από αυτήν της IBM, ανέφερε το γραφείο του επιθεωρητή του αμερικανικού δημοσίου (GAO).

Φαίνεται στην απόφαση της CIA μέτρησε η πείρα της Amazon σε αυτού του τύπου της υπηρεσίες—πελάτης της είναι άλλωστε και το αμερικανικό δημόσιο. Στο AWS, την λύση νέφους που παρέχει η Amazon, υπολογίζεται ότι τρέχει περίπου 1% του Ίντερνετ.

Η συμφωνία προβλέπει ότι η Amazon θα προσαρμόσει τον κώδικα και την τεχνολογία για το υπολογιστικό νέφος που παρέχει στους πελάτες της για χρήση μέσα στα υπολογιστικά κέντρα της CIA. Αυτό πρακτικά θα δίνει στην CIA το πλεονέκτημα του καλύτερου ελέγχου και της ασφάλειας, πέρα από τα άλλα οφέλη του νέφους.

Κατά το Wired η μεταστροφή είναι πολύ μεγαλύτερη από όσο φαίνεται, τη χαρακτηρίζει μάλιστα «σεισμό».

Η Amazon (αντίθετα από την IBM) δεν φαινόταν να ενστερνίζεται πάντα την ιδέα του «ιδιωτικού νέφους», το οποίο μοιάζει να αντιφάσκει προς την ιδέα του υπολογιστικού νέφους που είναι εξ ορισμού ανοιχτό προς χρήση σε ιδιώτες και επιχειρήσεις.

Τώρα όμως στρέφεται προς μία τάση που μοιάζει να έχει μέλλον με δεδομένες και τις αποκαλύψεις για τα προγράμματα παρακολούθησης από την NSA. Σύμφωνα με το GAO το κόστος για τη CIA είναι 600 εκατομμύρια δολάρια, μια κάθε άλλο παρά ευκαταφρόνητη συμφωνία. Και οι ενδιαφερόμενοι -τουλάχιστον οι μεγάλοι παίκτες του χώρου- μπορεί να αρχίσουν να το ξανασκέφτονται.
πηγη apospasma

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου