Κυριακή 30 Ιουνίου 2013

AIDS: Χορός δισεκατομμυρίων δολαρίων για 5 πολυεθνικές



Αύξηση των ασθενών που λαμβάνουν θεραπευτική αγωγή κατά του HIV και αύξηση του συνολικού κόστους της θεραπείας στις αναπτυσσόμενες χώρες, το αντικείμενο διεθνούς διάσκεψης για το AIDS που διοργανώνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας στην Κουάλα Λαμπούρ της Μαλαισίας, από τις 30 Ιούνη έως τις 3 Ιούλη.
Αλλάζουν οι κατευθυντήριες γραμμές για τη θεραπεία του HIV, καθώς ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά οι ασθενείς να αρχίζουν την θεραπευτική αγωγή σε πολύ πιο πρώιμο στάδιο της νόσου. Σημειώνει πως ένα μόνο χάπι που συνδυάζει τρία φάρμακα, πρέπει να δίνεται σε άτομα που είναι θετικά στον ιό HIV όταν ακόμα το ανοσοποιητικό σύστημα είναι ισχυρό.
Με βάση αυτές τις συστάσεις θα αυξηθούν από 16 σε 26 εκατομμύρια οι άνθρωποι των αναπτυσσόμενων χωρών που πρέπει να λαμβάνουν καθημερινά το νέο χάπι. Εφαρμόζεται ήδη σε Αργεντινή, Βραζιλία και Αλγερία. Με τις νέες συστάσεις πρέπει πλέον όλα τα παιδιά κάτω των 5 ετών που έχουν τον ιό να λάβουν θεραπεία, όπως επίσης όλες οι οροθετικές έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΠΟΥ το 1/3 των ενήλικων με HIV δεν λαμβάνουν θεραπεία, ποσοστό που αυξάνεται στα παιδιά μιας και τα 2/3 των μικρών παιδιών δεν έχουν πρόσβαση στη θεραπεία.
Το συνολικό κόστος -σήμερα είναι 23 εκατομμύρια δολάρια- θα αυξηθεί κατά 10% και σύμφωνα με τον ΠΟΥ θα επιβαρύνει παγκόσμιους δωρητές και τις χώρες που πλήττονται από το AIDS. Για κάθε άνθρωπο που έχει ανάγκη το νέο χάπι το ετήσιο κόστος φτάνει τα 127 δολάρια στις χώρες που έχουν διαπραγματευθεί μείωση των τιμών, ωστόσο και πάλι το ποσό είναι απαγορευτικό στις φτωχές χώρες. Στη Ζιμπάμπουε έχει επιβληθεί χαράτσι στα κινητά τηλέφωνα για την αγορά των φαρμάκων κατά του AIDS. Κερδισμένες από την αύξηση των ασθενών/πελατών θα είναι πέντε πολυεθνικές που σύμφωνα με τον ΠΟΥ είναι σε θέση να παρέχουν σε καθημερινή βάση το νέο χάπι.
 πηγη 902

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου