Δευτέρα 20 Μαρτίου 2017

«Ελεύθερη» από καρδιαγγειακά φυλή του Αμαζονίου – Δείτε ποιο είναι το μυστικό



Μία πρωτόγονη φυλή του Αμαζονίου φαίνεται ότι είναι πρωταθλήτρια κόσμου στην υγεία της καρδιάς και των αγγείων και τα καρδιαγγειακά προβλήματα να αποτελούν άγνωστα γι’ αυτούς φαινόμενα, αναφέρει ομάδα επιστημόνων από τις ΗΠΑ και άλλες χώρες.
Πρόκειται για τους Τσιμάνε της Βολιβίας, που ζουν έναν ιδιαίτερα δραστήριο τρόπο ζωής, αφού κυνηγούν, ψαρεύουν και καλλιεργούν τη γη για να ζήσουν στα τροπικά δάση της χώρας τους.
Χάρη στον μοναδικό τρόπο ζωής τους, οι κάτοικοι της φυλής δεν παρουσιάζουν αποφράξεις των στεφανιαίων αρτηριών της καρδιάς από τα λιπώδη ιζήματα της χοληστερίνης, με αποτέλεσμα τα εμφράγματα και τα εγκεφαλικά να είναι γι’ αυτούς άγνωστα φαινόμενα.
Όπως γράφουν οι επιστήμονες στο ιατρικό περιοδικό The Lancet, αξονικές στεφανιαιογραφίες που έκαναν σε περισσότερα από 700 μέλη της φυλής έδειξαν ότι το 85% ζουν μέχρι τα βαθιά γεράματα χωρίς να παρουσιάσουν ίχνος αθηροσκλήρωσης, ενώ οι υπόλοιποι παρουσιάζουν μηδαμινή έως ελάχιστη.
«Ανακαλύψαμε ότι το 85% των ιθαγενών Τσιμάνε ζουν όλη τους τη ζωή χωρίς ίχνος αθηροσκλήρωσης», δήλωσε ο κύριος ερευνητής Gregory Thomas, ιατρικός διευθυντής στο Memorial Care Heart & Vascular Institute του νοσοκομείου Long Beach Memorial, στην Καλιφόρνια. «Ουσιαστικά, έχουν στα 75 τους χρόνια την φυσιολογία 20χρονων ατόμων».
Οι Τσιμάνε έχουν επίσης χαμηλότερο καρδιακό παλμό, αρτηριακή πίεση, χοληστερίνη και γλυκόζη (σάκχαρο) αίματος, συγκριτικά με τους υπόλοιπους λαούς του κόσμου.
Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην ποιότητα της διατροφής τους, η οποία στο μεγαλύτερο μέρος της αποτελείται από φυτικής προέλευσης τρόφιμα και από ψάρια, και περιέχει πολύ λίγο κρέας και λιπαρά. Περπατάνε επίσης όλη μέρα, αφού πρέπει να μετακινούνται με τα πόδια από περιοχή σε περιοχή για να κυνηγήσουν και να ψαρέψουν ή είναι όλη μέρα όρθιοι σκάβοντας τη γη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου