Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2014

Το μπέργκερ του Χέμινγουεϊ

Το μπέργκερ του Χέμινγουεϊ


«Φάγαμε καλά και φτηνά, ήπιαμε καλά και φτηνά, κοιμηθήκαμε μαζί  καλά και ζεστά, αγαπηθήκαμε», αυτό έγραψε ο Έρνεστ Χέμινγουεϊ  στο βιβλίο του «Μια Κινητή Γιορτή». Η ψηφιοποίηση της αγαπημένης του συνταγής για burger θα μπορούσε ίσως να εξηγήσει τι ήταν αυτό που έκανε τον ύπνο του τόσο γαλήνιο…
Η ιστορική συνταγή, που από την περασμένη Τρίτη διατίθεται και σε ψηφιακή μορφή από την Προεδρική Βιβλιοθήκη Τζον Φ Κένεντι, σύμφωνα με την Σάντρα Σπάνιερ, επιμελήτρια του Hemingway Letters Projec, αποκαλύπτει αρκετά για τη σχέση του διάσημου συγγραφέα με το φαγητό και  με τη τέταρτη σύζυγό του Μαίρη.  Ο διάσημος συγγραφέας ήταν λάτρης της ασιατικής κουζίνας -ένα από τα αγαπημένα του εστιατόρια βρισκόταν στην Chinatown της Αβάνας-  και αυτό το καταλαβαίνει κανείς από τα υλικά που χρησιμοποιούσε για το αγαπημένο του πιάτο. Σύμφωνα με τη Σπάνιερ, «είναι ενδεικτικό του πόσο απολάμβανε τις χαρές της ζωής. Αισθανόταν το ίδιο άνετα στη βάρκα ενός Κουβανού ψαρά όσο και στο πολυτελές Ritz Hotel του Παρισιού».
 
Το πάθος του Χέμινγουεϊ για το  φαγητό και το ποτό συχνά αντικατοπτρίζονται στο γράψιμό του. Μπορούσε να αφιερώσει ολόκληρη παράγραφο περιγράφοντας την προετοιμασία ενός πιάτου με τηγανίτες ή στο πόσο απολάμβανε ένα πιάτο οστρακοειδών με τη συνοδεία κρύου λευκού κρασιού. Μετά το θάνατο του Χέμινγουεϊ, η σύζυγός του  Μαίρη, ύστερα από προσωπική παρέμβαση του Τζον Κένεντι, μιας και οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών είχαν χειροτερέψει, κατάφερε να διεκδικήσει και να πάρει πίσω από την Κούβα επιστολές και αναμνηστικά του συζύγου της και στη συνέχεια να δημοσιεύσει την αγαπημένη συνταγή του διάσημου συγγραφέα.
 
Το μπέργκερ του Χέμινγουεϊ
Μισό κιλό κιμάς μοσχαρίσιος
2 σκελίδες σκόρδο πολύ ψιλοκομμένο
2 μικρά φρέσκα κρεμμυδάκια πολύ ψιλοκομμένα
Μία γεμάτη κουταλιά Indian relish (σάλτσα αγγουριού και λάχανου)
2 κουταλιές σούπας κάπαρη
1 κουταλάκι φασκόμηλο αποξηραμένο
Μισό κουταλάκι μίγμα μπαχαρικών (ελάχιστα από το καθένα: κανέλα, γαρύφαλλο, μπαχάρι, μοσχοκάρυδο, αποξηραμένα φύλλα δάφνης)
Μισό κουταλάκι ζάχαρη
1 αυγό χτυπημένο σε ένα μπολ με πιρούνι
Λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό
Περίπου 1/3 της κούπας κόκκινο ή λευκό ξηρό κρασί
Αλάτι, πιπέρι,
Ελαιόλαδο για το τηγάνι
 
Σε ένα μπολ ρίξτε τον κιμά, το κρεμμύδι, το σκόρδο και το μείγμα μπαχαρικών και ανακατέψτε με ένα πιρούνι ή με τα χέρια. Αφήστε το μπολ εκτός ψυγείου να ξεκουραστεί για δέκα ή δεκαπέντε λεπτά, ενώ εσείς μπορείτε να στρώνετε το τραπέζι και να κάνετε τη σαλάτα. 
Προσθέστε τη σάλτσα αγγουριού, την κάππαρη, τη ζάχαρη, το αυγό, λίγο μαϊντανό, το κρασί και το αλατοπίπερο και αφήστε τον κιμά να ξεκουραστεί, για άλλα δέκα λεπτά. Στη συνέχεια κάντε τέσσερα παχιά, ζουμερά μπιφτέκια με τα χέρια σας. Τα μπιφτέκια πρέπει να είναι ένα παχιά, και μαλακά στην υφή, αλλά να μην στάζουν. 
Αφήστε το λάδι στο τηγάνι να ζεσταθεί, αλλά όχι να κάψει και ρίξτε τα μπιφτέκια, στη συνέχεια χαμηλώστε τη φωτιά και τηγανίστε τα μπιφτέκια περίπου τέσσερα λεπτά . Βγάλτε τα μπιφτέκια από το τηγάνι  και αυξήστε τη θερμοκρασία. Ρίξτε τα μπιφτέκια πάλι πίσω στο ζεστό τηγάνι, και μετά από ένα λεπτό χαμηλώστε τη θερμοκρασία και μαγειρέψτε άλλα τρία λεπτά. Και από τις δύο πλευρές τα μπιφτέκια πρέπει να είναι τραγανά και σκούρα απ’ έξω, ροζ και  ζουμερά μέσα.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου