Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2014

Δείτε ποιες περιοχές στην Ελλάδα κινδυνεύουν από ισχυρό σεισμό



O χάρτης με τις περιοχές που πρόκειται να χτυπήσουν σεισμοί στο εγγύς μέλλον. Ποια τα αντισεισμικά μέτρα προστασίας. Τι υποστηρίζουν οι ειδικοί (Pic)
Στη δημιουργία ενός χάρτη με "κόκκινες ζώνες" προχώρησαν σεισμολόγοι, μετά τις απανωτές σεισμικές δονήσεις στην Κεφαλλονιά.
Στον χάρτη απεικονίζονται οι πιο σεισμογενείς περιοχές, δηλαδή περιοχές, στις οποίες χτυπά "κόκκινο" η πιθανότητα ενός επόμενους σεισμού ή αισθητού μετασεισμού.
Πιο αναλυτικά, στον χάρτη, οκτώ περιοχές της χώρας έχουν επισημανθεί ως οι πιο πιθανές για εκδήλωση ισχυρού σεισμού πάνω από 6 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ, σε βάθος δεκαετίας.
Οι επιστήμονες έχουν ενημερώσει τους αρμόδιους κρατικούς φορείς, καθώς όπως τονίζουν σε αυτές τις περιοχές πρέπει να εστιασθούν τα αντισεισμικά μέτρα, όπως αναφέρει δημοσίευμα της "Καθημερινής της Κυριακής".
Οι κόκκινες ζώνες καθορίστηκαν με βάση το "γεωλογικό" ιστορικό τους, αλλά και την ιστορική γνώση που επιτρέπει στους ειδικούς να προβούν σε μεσοπρόθεσμης διάρκειας πρόγνωση εκδήλωσης σεισμών.
Οι "σεισμογόνες πηγές", όπως ονομάζονται επιστημονικά, εκτείνονται σχεδόν σε όλο τον ελλαδικό χώρο, θαλάσσιο και χερσαίο, "διασχίζονται" από μεγάλα σεισμικά ρήγματα, τα οποία δίνουν και τους ισχυρούς σεισμούς.
Στην κορυφή όλων εκτός από την Κεφαλλονιά, είναι η Ζάκυνθος, Ιθάκη, δηλαδή το τόξο στο οποίο καταγράφεται η υψηλότερη σεισμικότητα.
Αν και όλη η Ελλάδα είναι σεισμογενής χώρα, όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες στις συγκεκριμένες "επίφοβες" περιοχές επιβάλλεται να ληφθούν αυξημένα αντισεισμικά μέτρα.
Όπως επισημαίνουν όμως οι επιστήμονες στην εφημερίδα, ο αντισεισμικός κανονισμός διαφυλάττει τις νέες οικοδομές, ωστόσο την ίδια ώρα, υπάρχουν τα αυθαίρετα κτίσματα, όπως και οι πολυκατοικίες και τα δημόσια κτίρια που έχουν αναγερθεί πριν από την υιοθέτησή του.
Όπως αναφέρει στην "Καθημερινή της Κυριακής"ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Κοσμάς Στυλιανίδης, τα στοιχεία είναι απογοητευτικά.
Από τα 80.000, ίσως και περισσότερα, δημόσια κτίρια, τα οποία έπρεπε να "εξεταστούν", έχουν ελεγχθεί έως σήμερα, σε πρώτο βαθμό, μόνον τα 12.800, δηλαδή ποσοστό περί το 15%.
Ωστόσο, αυτό δεν συνεπάγεται ότι και αυτά είναι "εντάξει", αφού δεν ελέγχθηκαν και σε δεύτερο βαθμό.

πηγη καθημερινη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου