Τρίτη 4 Νοεμβρίου 2014

ΚΙ ΟΜΩΣ: έξι τύποι δολοφόνων παραμονεύουν στο Facebook! Τι αποκαλύπτει έρευνα εγκληματολόγων

ΚΙ ΟΜΩΣ: έξι τύποι δολοφόνων παραμονεύουν στο Facebook!


Απίστευτο κι όμως αληθινό: έξι τύποι δολοφόνων μπορεί να φιλοξενούνται στις σελίδες του Facebook, όπως καταδεικνύει έρευνα Βρετανών επιστημόνων!
Αναλύοντας τον τρόπο με τον οποίο καταδικασμένοι φονιάδες χρησιμοποίησαν τον «βασιλιά» των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, οι επιστήμονες από το Birmingham City University ανέλυσαν για πρώτη φορά τους εγκληματικούς κινδύνους που παραμονεύουν. Για τα συμπεράσματά τους, που δημοσιεύονται στο «Howard Journal of Criminal Justice», οι επιστήμονες μελέτησαν 48 περιπτώσεις φόνων σε όλο τον κόσμο, πουσυνδέονταν με το Facebook και πραγματοποιήθηκαν από το 2008 έως και το 2013.
«Οι σελίδες κοινωνικής δικτύωσης έχουν γίνει τμήμα της καθημερινής μας ζωής και είναι σημαντικό να επισημανθεί ότι δεν υπάρχει κάτι εγγενώς κακό σε αυτές… Το Facebook δεν μπορεί να κατηγορηθεί περισσότερο για αυτές τις  ανθρωποκτονίες από ό,τι ένα μαχαίρι για ένα μαχαίρωμα - είναι οι προθέσεις των ανθρώπων που χρησιμοποιούν αυτά τα εργαλεία που πρέπει να μας απασχολήσουν», επισημαίνουν οι ερευνητές, εφιστώντας, παράλληλα, την προσοχή των χρηστών στα αιτήματα φιλίας που αποδέχονται.
Αναλυτικά, τα έξι είδη δολοφόνων:
Reactor (ο αντιδρών): αντιδρά σε υλικό που έχει δημοσιευθεί στο Facebook επιτιθέμενος στο θύμα πρόσωπο με πρόσωπο. Αυτό μπορεί να συμβεί αμέσως μετά τη θέαση υλικού που τον εξόργισε, ή μετά το πέρασμα μικρού χρονικού διαστήματος, κατά το οποίο ξαναβλέπει το υλικό και αναρωτιέται για το νόημά του.
Informer (αυτός που ενημερώνει): χρησιμοποιεί το Facebook για να ενημερώσει άλλους ότι σκοπεύει να σκοτώσει το θύμα, ότι έχει σκοτώσει το θύμα ή και τα δύο. Οι informers χρησιμοποιούν το Facebook ως έναν τρόπο επίδειξης του ελέγχου που έχουν πάνω στο θύμα και την κατάσταση.
Antagonist (ο ανταγωνιστικός): εμπλέκεται σε έντονες και εχθρικές συνομιλίες στο Facebook, οι οποίες κλιμακώνονται σε θανάσιμη διαπροσωπική βία. Οι antagonists ενδεχομένως να επιδιώξουν να αποκτήσουν φυσικό πλεονέκτημα όταν η αντιπαράθεση ξεφεύγει από τα όρια του Ίντερνετ αποκτώντας κάποιου είδους όπλο.
Fantasist (αυτός που έχει φαντασιώσεις): χρησιμοποιεί το Facebook για τη δημιουργία ή την ικανοποίηση μιας φαντασίωσης. Για τους fantasists, η γραμμή μεταξύ φαντασίας και πραγματικότητας έχει μπερδευτεί  και η ανθρωποκτονία ενδεχομένως να αποτελεί τρόπο διατήρησης της φαντασίωσης ή παρεμπόδισης άλλων από το να ανακαλύψουν ότι πρόκειται για φαντασίωση.
Predator (το αρπακτικό): δημιουργεί και διατηρεί ένα ψεύτικο προφίλ για να προσελκύσει το θύμα και να τοσυναντήσει από κοντά. Μπορεί να βασιστεί σε πληροφορίες που είναι διαθέσιμες στο προφίλ του θύματος για να εντοπίσει και να εκμεταλλευτεί τρωτά σημεία και να δημιουργήσει βάσεις ανάπτυξης μιας σχέσης.
Imposter (ο απατεώνας): κάνει δημοσιεύσεις υπό το όνομα  κάποιου άλλου, που θα μπορούσε να είναι το ίδιο το θύμα, προκειμένου να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι είναι ακόμα ζωντανό, ή  κάποιο άλλο άτομο, προκειμένου να παρακολουθήσει τη δραστηριότητα του στόχου.
πηγη star

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου