Δευτέρα 20 Μαρτίου 2017

Η αγάπη των σκύλων «θεραπεύει» τα ψυχικά νοσήματα

Η αγάπη των σκύλων «θεραπεύει» τα ψυχικά νοσήματα

O Aτίλα και η Άργκι είναι δυο κουτάβια 8 μηνών. Ζουν στα σύνορα της Ισπανίας με την Γαλλία.Είναι σκύλοι εργασίας, παρά το νεαρό της ηλικίας τους. Ποιο είναι το επάγγελμα τους; Θεραπευτές!

Τα μικρά λαγωνικά βοηθούν σε πολλαπλά επίπεδα τους ασθενείς της ψυχιατρικής μονάδας “Benito Menni” που βρίσκεται στις πλαγιές των Πυρηναίων.
Άτομα με διανοητική αναπηρία και με ψυχικές διαταραχές μπορούν να αναπτύξουν κοινωνικές δεξιότητες και σχετική αυτονομία μέσα από την συναναστροφή με τους τετράποδους φίλους τους.
Οι γιατροί έχουν διαπιστώσει ότι η άδολη αγάπη των ζώων προς τους ασθενείς λειτουργεί θεραπευτικά ακόμη και σε δύσκολα περιστατικά όπως αυτά της σχιζοφρένειας.
2017 03 16T120214Z 1860291070 RC19116D9530 RTRMADP 3 SPAIN HEALTH
REUTERS/Susana Vera
Αυτό σημαίνει ότι στον ψυχισμό των τροφίμων πέρα από την θέα των καταπράσινων βουνών επιδρά ευεργετικά και η παρουσία των κουταβιών.
Το χάδι στους σκύλους, σε εμάς μπορεί να φαίνεται μια κίνηση χωρίς ιδιαίτερη αξία. Τα οφέλη όμως για τους συγκεκριμένους ανθρώπους είναι πολλά καθώς οι ασθενείς καταφέρνουν να έρθουν σε επαφή με το συναίσθημά τους, μαθαίνουν να το εξωτερικεύουν και να συνδέονται με ένα άλλο πλάσμα.
2017 03 16T120208Z 860263545 RC1A7AFFB280 RTRMADP 3 SPAIN HEALTH
REUTERS/Susana Vera
O Aτίλα και η Άργκι είναι εξαιρετικοί «επαγγελματίες»: προσαρμόζουν την συμπεριφορά τους ανάλογα με το περιστατικό που έχουν απέναντι τους.
Για παράδειγμα:
Με τους ασθενείς που έχουν περισσότερη ενέργεια επιλέγουν να παίξουν ενώ με εκείνους που είναι κατατονικοί τους πλησιάζουν και μένουν ακίνητοι δίπλα τους για αρκετή ώρα.
Το μπάνιο, το χτένισμα και γενικότερα όλη την φροντίδα των δύο τετράποδων «θεραπευτών» την έχουν αποκλειστικά οι ασθενείς.
Οι γιατροί και το προσωπικό της κλινικής με αυτόν τον τρόπο εκπαιδεύουν τους θεραπευόμενους στον αυτοέλεγχο και στο πώς να φροντίσουν την προσωπική τους υγιεινή.
Ανάμεσα στα καθήκοντα των ασθενών είναι η προμήθεια τροφής για τους χνουδωτούς φίλους τους όπως και η καθημερινές βόλτες στο κοντινό χωριό.
2017 03 16T120133Z 524753949 RC1A9E693BA0 RTRMADP 3 SPAIN HEALTH
REUTERS/Susana Vera
Η παρουσία του σκύλου βοηθά τους ασθενείς να αναπτύξουν πιο εύκολα επικοινωνία με την τοπική κοινωνία και σταδιακά να νιώσουν ότι δεν είναι στο περιθώριο.
Στους ασθενείς με σοβαρή άνοια και βαριά κατάθλιψη, οι οποίοι δεν μπορούν να φροντίσουν τους σκύλους ούτε να τους πάνε βόλτα, οι ειδικοί εφαρμόζουν μια άλλη μέθοδο.
2017 03 16T120157Z 1520517134 RC131E220F80 RTRMADP 3 SPAIN HEALTH
REUTERS/Susana Vera
Τους αφήνουν μαζί τους στο καθιστικό για πολύ ώρα. Έτσι καταφέρνουν να καταπολεμήσουν την απομόνωση. Επίσης διεγείρουν την αίσθηση της αφής καθώς οι περισσότεροι ασθενείς θέλουν να αγγίζουν τους σκύλους.
2017 03 16T120153Z 1187153758 RC11A4E17020 RTRMADP 3 SPAIN HEALTH
REUTERS/Susana Vera
Όταν οι θεραπευόμενοι με γνωστικές αναπηρίες και συμπεριφορικές διαταραχές κλήθηκαν από τους γιατρούς να περιγράψουν τα συναισθήματα τους για τους σκύλους μίλησαν για “ηρεμία”, “συντροφικότητα” και “στοργή”

πηγη reuters

Τον καταπλάκωσε φορτίο με τούβλα και δεν έπαθε γρατζουνιά! (vid)


Ο Ντάισελμπλουμ ένας από τους παραλήπτες των οκτώ «τρομο- δεμάτων» - Αποστολέας ο Βαρουφάκης

Ο Ντάισελμπλουμ ένας από τους παραλήπτες των οκτώ «τρομο- δεμάτων» - Αποστολέας ο Βαρουφάκης

Συναγερμός έχει σημάνει στην Ελληνική Αστυνομία για οκτώ ύποπτα δέματα που εντοπίστηκαν στο Κέντρο Διαλογής των ΕΛΤΑ στο Κρυονέρι τη Δευτέρα (20/3/2017) - Ένας από τους παραλήπτες φέρεται να είναι ο Γερούν Ντάισελμπλουμ - Ως αποστολείς των δεμάτων μεταξύ άλλων είναι πανεπιστημιακοί καθηγητές και ο Γιάνης Βαρουφάκης
Ο εντοπισμός των φακέλων, που δεν πρόλαβαν να φύγουν από το Κέντρο Διαλογής για το «Ελευθέριος Βενιζέλος», έγινε, αφού αυξήθηκαν κατακόρυφα τα μέτρα ελέγχου μετά τις αποστολές σε Βερολίνο και Παρίσι και έτσι κάθε ύποπτος φάκελος μπαίνει στο μικροσκόπιο των ελεγκτών.
Σύμωνα με πληροφορίες που δεν έχουν επιβεβαιωθεί ένας από τους παραλήπτες των «τρομο - δεμάτων» φέρεται να είναι ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ως αποστολείς των δεμάτων εμφανίζονται μεταξύ άλλων ο Γιάνης Βαρουφάκης αλλά και πανεπιστημιακοί καθηγητές.
Σημειώνεται ότι οι φάκελοι είναι όμοιοι με τους δύο φάκελους που εστάλησαν από την «Συνομωσία Πυρήνων της Φωτιάς» στον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και στο γραφείο του ΔΝΤ στο Παρίσι.
Οι αστυνομικοί εκτιμούν ότι ενδεχομένως υπάρχουν και άλλοι φάκελοι.
Οι κατασχεμένοι φάκελοι έχουν αποσταλεί στα εγκληματολογικά εργαστήρια όπου και θα ελεγχθούν αρχικά για εκρηκτικούς μηχανισμούς και στη συνέχεια για τυχόν αποτυπώματα ή δείγματα DNA.
Σημειώνεται ότι η Αντιτρομοκρατική είχε εκφράσει φόβους για το ενδεχόμενο οι τρομοκράτες να πραγματοποιήσουν μαζική αποστολή δεμάτων θανάτου με αποδέκτες υψηλόβαθμους αξιωματούχους της ΕΕ.


πηγη newsbomb

ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ: ΕΝΤΟΠΙΣΤΗΚΑΝ ΟΚΤΩ ΝΕΑ ΤΡΟΜΟ - ΔΕΜΑΤΑ ΣΕ ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΑΛΟΓΗΣ ΤΩΝ ΕΛΤΑ

Εντοπίστηκαν οκτώ ύποπτα «τρομο - δέματα» στα ΕΛΤΑ Κρυονερίου

Συναγερμός έχει σημάνει στην Ελληνική Αστυνομία για οκτώ ύποπτα δέματα που εντοπίστηκαν στο Κέντρο Διαλογής των ΕΛΤΑ στο Κρυονέρι τη Δευτέρα (20/3/2017).
Οι φάκελοι είναι όμοιοι με τους δύο φάκελους που εστάλησαν από την «Συνομωσία Πυρήνων της Φωτιάς» στον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και στο γραφείο του ΔΝΤ στο Παρίσι.
Οι φάκελοι που έχουν ήδη κατασχεθεί κατασχέθηκαν από την Αστυνομία και, όπως αποδείχθηκε, είχαν αποδέκτες Ευρωπαίους αξιωματούχους.
Ο εντοπισμός των φακέλων, που δεν πρόλαβαν να φύγουν από το Κέντρο Διαλογής για το «Ελευθέριος Βενιζέλος», έγινε, αφού αυξήθηκαν κατακόρυφα τα μέτρα ελέγχου μετά τις αποστολές σε Βερολίνο και Παρίσι και έτσι κάθε ύποπτος φάκελος μπαίνει στο μικροσκόπιο των ελεγκτών.
Οι αστυνομικοί εκτιμούν ότι ενδεχομένως υπάρχουν και άλλοι φάκελοι. Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής δεν έχει γνωστό το ποιοι «φαίνονται» ως αποστολείς των δεμάτων.
Οι κατασχεμένοι φάκελοι έχουν αποσταλεί στα εγκληματολογικά εργαστήρια όπου και θα ελεγχθούν αρχικά για εκρηκτικούς μηχανισμούς και στη συνέχεια για τυχόν αποτυπώματα ή δείγματα DNA.
Σημειώνεται ότι η Αντιτρομοκρατική είχε εκφράσει φόβους για το ενδεχόμενο οι τρομοκράτες να πραγματοποιήσουν μαζική αποστολή δεμάτων θανάτου με αποδέκτες υψηλόβαθμους αξιωματούχους της ΕΕ.
πηγη newsbomb

«Ελεύθερη» από καρδιαγγειακά φυλή του Αμαζονίου – Δείτε ποιο είναι το μυστικό



Μία πρωτόγονη φυλή του Αμαζονίου φαίνεται ότι είναι πρωταθλήτρια κόσμου στην υγεία της καρδιάς και των αγγείων και τα καρδιαγγειακά προβλήματα να αποτελούν άγνωστα γι’ αυτούς φαινόμενα, αναφέρει ομάδα επιστημόνων από τις ΗΠΑ και άλλες χώρες.
Πρόκειται για τους Τσιμάνε της Βολιβίας, που ζουν έναν ιδιαίτερα δραστήριο τρόπο ζωής, αφού κυνηγούν, ψαρεύουν και καλλιεργούν τη γη για να ζήσουν στα τροπικά δάση της χώρας τους.
Χάρη στον μοναδικό τρόπο ζωής τους, οι κάτοικοι της φυλής δεν παρουσιάζουν αποφράξεις των στεφανιαίων αρτηριών της καρδιάς από τα λιπώδη ιζήματα της χοληστερίνης, με αποτέλεσμα τα εμφράγματα και τα εγκεφαλικά να είναι γι’ αυτούς άγνωστα φαινόμενα.
Όπως γράφουν οι επιστήμονες στο ιατρικό περιοδικό The Lancet, αξονικές στεφανιαιογραφίες που έκαναν σε περισσότερα από 700 μέλη της φυλής έδειξαν ότι το 85% ζουν μέχρι τα βαθιά γεράματα χωρίς να παρουσιάσουν ίχνος αθηροσκλήρωσης, ενώ οι υπόλοιποι παρουσιάζουν μηδαμινή έως ελάχιστη.
«Ανακαλύψαμε ότι το 85% των ιθαγενών Τσιμάνε ζουν όλη τους τη ζωή χωρίς ίχνος αθηροσκλήρωσης», δήλωσε ο κύριος ερευνητής Gregory Thomas, ιατρικός διευθυντής στο Memorial Care Heart & Vascular Institute του νοσοκομείου Long Beach Memorial, στην Καλιφόρνια. «Ουσιαστικά, έχουν στα 75 τους χρόνια την φυσιολογία 20χρονων ατόμων».
Οι Τσιμάνε έχουν επίσης χαμηλότερο καρδιακό παλμό, αρτηριακή πίεση, χοληστερίνη και γλυκόζη (σάκχαρο) αίματος, συγκριτικά με τους υπόλοιπους λαούς του κόσμου.
Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην ποιότητα της διατροφής τους, η οποία στο μεγαλύτερο μέρος της αποτελείται από φυτικής προέλευσης τρόφιμα και από ψάρια, και περιέχει πολύ λίγο κρέας και λιπαρά. Περπατάνε επίσης όλη μέρα, αφού πρέπει να μετακινούνται με τα πόδια από περιοχή σε περιοχή για να κυνηγήσουν και να ψαρέψουν ή είναι όλη μέρα όρθιοι σκάβοντας τη γη.

Αυτή είναι η καλύτερη διαφήμιση τηλεοπτικού σταθμού (video)


ΣΕΒ: Αυτές είναι οι 5+1 προϋποθέσεις επιτυχίας του εξωδικαστικού μηχανισμού

                           kατώτερο των προσδοκιών λόγω έλλειψης αυστηρών δικλείδων ασφαλείας, σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), είναι το νομοσχέδιο για τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών των επιχειρήσεων, το οποίο τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση, παρά το γεγονός ότι στοχεύει στην αποτελεσματική αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων
Ο ΣΕΒ υποστηρίζει ότι το σχέδιο αυτό κινδύνευε να μετατραπεί σε μηχανισμό μαζικής επιβράβευσης συστημικών κακοπληρωτών σε βάρος τελικά των συνεπών φορολογουμένων και δανειοληπτών που θα αποδειχθούν για άλλη μια φορά τα «συνήθη κορόιδα», όπως σημειώνει χαρακτηριστικά. Αυτό θα είχε καταστροφικές συστημικές συνέπειες καθώς θα αύξανε κατακόρυφα τον «ηθικό κίνδυνο» σε μια αποδυναμωμένη, από πολυετή και σοβαρά σφάλματα πολιτικής, οικονομία οδηγώντας το εγχείρημα σε αποτυχία ανάλογη, στην καλύτερη περίπτωση, αυτής του νόμου Κατσέλη.
Σύμφωνα με τον ΣΕΒ, αυτός ο κίνδυνος μπορεί να αποφευχθεί αν:
  1. ο νόμος προβλέψει την ενεργοποίηση μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας που θα μπορεί γρήγορα και αποτελεσματικά να διαχειριστεί τον μεγάλο όγκο εισερχόμενων αιτήσεων, εντοπίζοντας και οδηγώντας στην εύκολη και ταχεία απόρριψη τις αιτήσεις κακόπιστων και μη συνεργάσιμων οφειλετών,
  2. αυξήσει την περιορισμένη συμμετοχή του Δημοσίου στις διαγραφές οφειλών στο σύνολο των απαιτήσεών του και
  3. οι σύνθετες και μεγάλης αξίας περιπτώσεις ενταχθούν στις δοκιμασμένες διαδικασίες του Άρθρου 99, με την πρόβλεψη όμως της ουσιαστικής συμμετοχής του δημοσίου στις διαγραφές απαιτήσεων.

Οι 5+1 προϋποθέσεις επιτυχίας του εξωδικαστικού μηχανισμού, σύμφωνα με τον ΣΕΒ

Όπως υποστηρίζει ο ΣΕΒ, αν γίνουν αυτά, θα μπορέσει ταυτόχρονα να λειτουργήσει αποτελεσματικά ένας τυποποιημένος, πραγματικά εξωδικαστικός μηχανισμός για την πλειοψηφία των περιπτώσεων αλλά και να υπάρχει η απαραίτητη ευελιξία σύνταξης και εφαρμογής πιο σύνθετων συμφωνιών αναδιάρθρωσης για τους μεγάλους οφειλέτες.
Για να έχει επιτυχία όμως το εγχείρημα δεν αρκούν ούτε αυτά, σημειώνει ο ΣΕΒ και τονίζει ότι θα πρέπει επιπλέον να υιοθετηθεί, με οριζόντια εφαρμογή σε όλες τις προ-πτωχευτικές διαδικασίες, και η διάταξη για το ακαταδίωκτο των στελεχών τραπεζών και δημοσίου, να επιλυθούν με ομοιόμορφο τρόπο μια σειρά από σύνθετα φορολογικά ζητήματα και να αξιολογηθούν οι αρνητικές επιπτώσεις που μπορεί να έχουν διαγραφές, χωρίς συμπληρωματικούς όρους, σε όλες τις αγορές και ιδιαίτερα τις ολιγοπωλιακές.
Με βάση τη μελέτη που έχει εκπονήσει – με τίτλο «Εξωδικαστική ρύθμιση επιχειρηματικών οφειλών: Δίκαιη και πραγματική λύση στα “κόκκινα δάνεια” ή συγχωροχάρτι σε μπαταχτσήδες;» – ο ΣΕΒ καταλήγει τονίζοντας ότι η σύνταξη ενός νόμου που να τα προβλέπει όλα όσα αναφέρθηκαν παραπάνω είναι, από τεχνικής πλευράς, εφικτή.

Νηστεία και… ενδοκρινολογία

Νηστεία και… ενδοκρινολογία\

Η περίοδος που διανύουμε από την Καθαρά Δευτέρα έως το Πάσχα, χαρακτηρίζεται από τη νηστεία της μεγάλης Τεσσαρακοστής, ως προετοιμασία για το συγκλονιστικό γεγονός της ανάστασης του Θεανθρώπου. Η νηστεία αυτή επιδρά πνευματικά και σωματικά στον άνθρωπο, επομένως σχετίζεται και με την ενδοκρινολογία, με διάφορους τρόπους.
Νηστεία ετυμολογικά σημαίνει «δεν τρώγω», από τη σύνθετη λέξη «νη + εσθίω». Συνδέεται λοιπόν άμεσα με την εκούσια αποχή από τα φαγητά, ιδιαίτερα δε από τροφές ζωικής προέλευσης, πολλές φορές και από λάδι. Στην αυθεντική της μορφή συνοδεύεται από περιορισμό προσλαμβανόμενων θερμίδων και έχει ως ευεργετικό αποτέλεσμα την μείωση βάρους. Ωστόσο η έλλειψη λίπους στην διατροφή έχει ως συνέπεια να μην ικανοποιείται εύκολα το αίσθημα του κορεσμού της πείνας. Επομένως αν η νηστεία περιορίζεται μόνο στην αποχή από τα λεγόμενα “αρτύσιμα” φαγητά, μπορεί να οδηγεί σε υπερκατανάλωση τροφών που προσθέτουν θερμίδες (ψωμί, ζυμαρικά, ξηροί καρποί, ταραμάς, χαλβάς κλπ), με συνέπεια την αύξηση του σωματικού βάρους.
Ιδιαίτερα πρέπει να προσέχουν οι διαβητικοί που αποφασίζουν να νηστέψουν, ειδικά αυτοί που κάνουν ινσουλίνη ή παίρνουν ινσουλινοεκκριτικά φάρμακα (π.χ. Solosa, Diamicron). Τα φάρμακα αυτά, αν ο ασθενής παραλείψει κάποιο γεύμα ή δεν τρώει ικανή ποσότητα υδατανθράκων (ζυμαρικά-ψωμί, ρύζι κλπ), μπορεί να προκαλέσουν υπογλυκαιμία. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να προηγείται συνεννόηση με τον θεράποντα ιατρό και να τροποποιείται κατάλληλα το διαιτολόγιο ή το φαρμακευτικό σχήμα.

Η αποφυγή κατανάλωσης γάλακτος ή των προϊόντων του, στερεί από τους νηστεύοντες μια σημαντική πηγή ασβεστίου. Αν δεν υπάρξει αντικατάσταση από άλλες πηγές (π.χ. αμύγδαλα, σουσάμι, πορτοκάλια, μπρόκολα, σπανάκι) τότε μπορεί να είναι χρήσιμη η χορήγηση συμμπληρωμάτων ασβεστίου, ειδικά σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες. Υπενθυμίζεται ότι η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας συστήνει καθημερινή πρόσληψη 1500mg ασβεστίου στην εφηβεία και την εμμηνόπαυση, καθώς και 1000-1200mg στις υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες ως πρόληψη για την ανάπτυξη οστεοπόρωσης.
Η νηστεία της Σαρακοστής είναι επίσης δυνατό να συνοδεύεται από αλλαγές στο λιπιδαιμικό προφίλ, για όσο διάστημα αυτή ακολουθείται. H αντικατάσταση της κατανάλωσης κορεσμένων (ζωικών ) λιπών από πολυακόρεστα – ω6 λιπαρά (φυτικά έλαια) έχει ως αποτέλεσμα την μείωση της “κακής” LDL χοληστερόλης. Αν τα πολυακόρεστα λίπη είναι ω3 (θαλασσινά κυρίως) έχει παρατηρηθεί μείωση των τριγλυκεριδίων και της αρτηριακής πίεσης, ενώ έχει βρεθεί ότι αυτά έχουν και αντιθρομβωτικές ιδιότητες. Αν χρησιμοποιείται ελαιόλαδο ως πηγή λίπους (μονοακόρεστα λιπαρά) παρατηρείται μείωση της ολικής και της “κακής” LDLχοληστερόλης και ταυτόχρονα αύξηση της “καλής”- προστατευτικής HDL χοληστερόλης. Επίσης η αυξημένη κατανάλωση διαλυτών φυτικών ινών (φρούτα, λαχανικά, όσπρια, προϊόντα σίκαλης) έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της ολικής και της LDL χοληστερόλης. Τα ανωτέρω ευεργετικά αποτελέσματα είναι εφικτά όταν αφορούν αντικατάσταση ζωικού λίπους από άλλα είδη και όχι την υπερκατανάλωση τροφών πλούσιων σε λιπαρά (π.χ. θαλασσινά), οπότε μπορεί να παρατηρηθεί αύξηση της ολικής χοληστερόλης.
Πολλά ακόμη ενδιαφέροντα μπορεί να αναφέρει κανείς σε σχέση με την ορθόδοξη νηστεία, που ξεφεύγουν από το αντικείμενο της ενδοκρινολογίας. Προσεγγίζοντας βέβαια σφαιρικά το θέμα κανείς δεν πρέπει να λησμονεί, ότι στην παράδοσή μας η νηστεία δεν περιορίζεται στα φαγητά. Μάλιστα από τον Μ.Βασίλειο τονίζεται ότι αληθινή νηστεία είναι “η των κακών αλλοτρίωσις, εγκράτεια γλώσσης, θυμού αποχή, επιθυμιών χωρισμός, καταλαλιάς, ψεύδους, και επιορκίας. Η τούτων ένδεια, νηστεία εστίν, αληθής και ευπρόσδεκτος”.
πηγη http://estiaseis.com/